Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

FF terugkijken

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

@NayNa_DGNF: “#Thisyear got on my last nerves.. glad it’s almost over with”

Sinterklaas is net weg en kerst moet nog gevierd worden, maar de decemberdagen gaan natuurlijk ook over terugkijken. Wat gebeurde er dit jaar? Welke sporthelden vielen van hun fiets, welke acteurs zijn overleden en welke zangers scoorden een record aan nummer-één-hits? Lijstjes zijn vaste prik aan het eind van het jaar, en dus heeft Twitter zelf de hashtag #YearInReview gepromoot. Dit jaar haalde het aantal twitteraars de 100 miljoen, en beroemdheden als CharlieSheen maakten eindelijk een profiel aan. De acteur deed het direct ontzettend goed, vooral door tweets van het kaliber: “I’m on a drug… it’s called Sheen”. Zijn kreet “Winning!” werd ontelbaar vaak herhaald. Verder stelde Twitter ook een officiële top 10 van het jaar samen; niet met de meest populaire tweets, want dat zou ongeveer neerkomen op een populariteitswedstrijd tussen @ladygaga en @justinbieber. Nee, het bedrijf heeft posts uitgekozen die “impact” en “invloed” hebben gehad (een beetje in lijn met de eerder besproken #twitterstories). Heel inspirerend en hartverwarmend allemaal, zoals bijvoorbeeld de Egyptische activist @Ghomin die na de revolutie tweette: “Welcome back Egypt #Jan25”  Maar tweeters kijken uit zichzelf ook wel terug op 2011. Zoals @ErikaBlock het samenvat: “What a year’s it been. Storms and protests. A few steps forward, a few steps back. #2011” 
Verlanglijstjes dan. Twitteraars maken maar wat graag gebruik van het medium om hun wensen door te geven, zoals bijvoorbeeld Linda Postma, die op 4 december nog snel even een verzoekje heeft: @LCPstyling: “Lieve Sinterklaas, wilt u ons buurjongetje aub geen drumstel, blokfluit of trompet geven?” @linnielinnie slaat juist aan het tweeten omdat het met haar cadeautjes niet helemaal goed is gekomen: “Heb van @SintNicolaas helaas geen #saladedagen van Knof* gekregen. Dacht dat mijn #verlanglijstje wel duidelijk was, maar helaas. @kerstman?”
De ‘lijst der lijsten’ in ons land is, volgens de eigen slogan, de Top2000, die de komende weken ook live te volgen is via @Top2000nl. Misschien kun je maar beter echt old school naar de radio luisteren. Een stroom berichtjes in je timeline met slechts songtitels zal wel niet zo interessant zijn.

* Saladedagen is een roman van schrijver Knof (@Knof op Twitter).

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)