Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Dodelijke combinatie: Spinoza en vier luidruchtige mannen voor de buis

Dodelijke combinatie: Spinoza en vier luidruchtige mannen voor de buis

Photographer:Fotograaf: Foto: Edis Pajazetović

Iris Fraikin is derdejaars cultuurwetenschappen. Met de tentamens in aantocht testte zij voor Observant verschillende studieplekken: thuis, trein, ouderlijk huis, café, natuur en universiteitsbieb.

Thuis
Liters koffie binnen handbereik, een schoon toilet, een snelle internetverbinding en stapels studieboeken. Kortom, een studentenmekka. En waar mag dat dan wel zijn? Mijn eigen – nou ja, gedeeld met vriendlief – appartementje op een steenworp afstand van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen.
Toch vliegen de pagina’s er niet doorheen. In de hoek ligt een stapel was die nog gevouwen moet worden en een meter verder lonken de piano, viool, gitaar en al het andere leuke speelgoed dat ik thuis heb staan. Mijn discipline wordt dan ook behoorlijk op de proef gesteld. Met als uitschieter de dodelijke combinatie van Spinoza’s filosofieën en vier mannen die luidruchtig commentaar leveren op een voetbalwedstrijd op tv. Nee, voor ingewikkelde filosofische verhandelingen is absolute rust een vereiste. Hiervoor is oost west niet altijd thuis best.
Omgeving: 9
Versnaperingen: 8
Internet: 8
Concentratie: 0 tot 10

 

Trein

“Word wijs terwijl u reist. In retraite afgewisseld met bruisend leven om me heen; verandering van omstandigheden doet leren. Of nog beter: bruisend leven om me heen terwijl ik in retraite ben met relaxerende muziek op m’n oortjes; ideale combi.” Aldus een oud-studiegenoot.
De trein dus.
Al op het station heb ik mijn eerste bedenkingen. Vrijwel iedereen in een straal van twintig meter staat luidkeels in een telefoon te kwelen. De enige manier waarop ik dit met mijn eigen muziek kan overstemmen, is door mezelf een hoorbeschadiging te bezorgen. Eenmaal in de trein wordt het niet beter. De stoelen zijn weliswaar comfortabel, maar een fatsoenlijke tafel ontbreekt. Schrijven is bijna onmogelijk door het voortdurende gehobbel. De geur van mijn buurmans patatje oorlog helpt ook niet.
Na een half uur geef ik me gewonnen, dit is niets voor mij. In Roermond ga ik met omgaande trein terug naar rustigere oorden.
Omgeving: 5,5
Versnaperingen: 1
Internet: 0 tot 7 (ligt aan de trein waar je in zit)
Concentratie: 5

 

Hoge Fronten
“Als het weer het toelaat neem ik graag mijn dekentje en boeken mee naar het stadspark. Daar kan ik uren in de zon studeren”, vertelt een geneeskundestudent. Dat velen het met haar eens zijn blijkt wanneer je op een zonnige dag door het Maastrichtse park wandelt. Ik behoor zelf niet tot de fanclub. Jongeren op scooters schreeuwen om het hardst en pompen verschrikkelijke muziek de blauwe lucht in. Voetballen en frisbees vliegen je om de oren en honden rennen met hun modderige poten over je boeken heen.
Ik heb een alternatief, en hoewel ik niet zit te wachten op drommen studenten die mijn oase van rust en schoonheid onrustig komen maken, besluit ik dit geheim toch te delen. Waarom? Inmiddels is het veel te koud geworden om buiten te studeren en als de temperaturen stijgen, zijn jullie dit vast vergeten.
Op de Hoge Fronten, een beschermd natuurmonument dichtbij het centrum, is geen afleiding te bekennen. Af en toe komt er een oma met haar hondje langs of slentert een koppel romantisch gearmd over de vele wandelpaadjes. Nog een groot pluspunt: de bankjes en muurtjes zijn uitstekende zitplaatsen voor degene die vies is van een beetje gras.
Omgeving: 10
Versnaperingen: 4
Internet: 0
Concentratie: 9

 

Ouderlijk huis
Vast een bekend scenario: de koelkast is leeg, je kamer een puinzooi en een huisgenoot geeft een feestje dat zoveel lawaai veroorzaakt dat je eigen gedachten overstemd worden. Toch heb je morgen een tentamen. Ik zeg: pak een trein, bus of fiets en zoek het ouderlijk huis op. Hier zijn voedsel en drank in overvloed en is de tafel mooi leeg. Tegelijkertijd zien pa en ma wat voor verschrikkelijk ijverige student je bent.
Het studiemateriaal gaat in de tas en ik verras mijn ouders met een bezoekje. “Nog een kopje thee Iris?” Wat een heerlijkheid. Maar helaas. Het late nageslacht van mijn ouders komt binnen gerend en begint uitgelaten om me heen te springen. “Kom mee naar de trampoline, speel een spelletje met ons, wat zijn dit voor rare papieren?” En ja hoor, daar vliegen mijn netjes geordende stapels door de lucht.
Bij je ouders thuis studeren is een prima optie, mits je geen vier-, zes- of negenjarige broertjes en zusjes hebt.
Omgeving: 8
Versnaperingen: 9
Internet: 9
Concentratie: 3

Universiteitsbibliotheek
Meestal kom ik alleen in de UB als ik iets moet kopiëren of een boek wil lenen. Toch zijn er massa’s studenten te vinden. Al helemaal rond de tentamens is het raadzaam vroeg te komen, wil je een goed plekje bemachtigen. Maar wat is er hier nu zo geweldig? Ik kan het niet ontdekken.

“Je legt hier veel sociale contacten. Het feit dat mede-studenten je aanspreken en vragen stellen maakt het studeren dynamischer”, vindt een master student Strategy and Innovation. Dat ik hem met de neus uit de boeken haal, stoort hem niet. “Ook zit er een psychologische grondslag achter. Wanneer je overal om je heen mensen ziet leren, spoort het jou aan om óók de boeken in te duiken. Er heerst hier een echt arbeidsethos.” In de stilteruimtes zitten studenten inderdaad diep geconcentreerd over hun papieren gebogen. Op andere plekken gaat het er luidruchtiger aan toe, over globalisering en zuipfeestjes.
Niets voor mij. Sociale contacten leg ik wel als ik niet aan het studeren ben en de bieb blijft een plek om literatuur te bemachtigen.
Omgeving: 5
Versnaperingen: 7
Internet: 6
Concentratie: 7

 

Bandito Espresso
Een uur lang aan tafel met Heidegger en nog geen twee pagina’s verder.
Hoewel het in de nieuwe coffeecorner van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen aangenaam vertoeven is en de koffie en de veganistische dagsoepen heerlijk zijn, is de omgeving funest voor mijn concentratie. Veel studenten zijn het met me eens. “Het is hier erg knus, maar veel te lawaaierig en te druk om echt goed te kunnen studeren.”
Een studente European Studies denkt er anders over: “Tijdens de vorige tentamenweek was ik op zoek naar een plekje om te studeren en kwam ik hier terecht. ‘s Middags kan het hier inderdaad behoorlijk druk zijn, maar in de ochtenden en avonden is het heerlijk. Trouwens, met drie broers en zussen in huis wen je wel aan lawaai, dus daar heb ik niet zoveel last van”. Dat van die broers en zussen ken ik, maar voor mij betekent dat juist dat ik rustigere oorden opzoek. Mijn gesprekspartner beaamt dat ze ook op andere plaatsen studeert. “Natuurlijk ben ik wel eens op mijn kamer of in de UB te vinden, maar voor mij is het belangrijk af en toe van omgeving te veranderen. Dynamiek, de sleutel tot aangenaam studeren.”
Omgeving: 9
Versnaperingen: 8
Internet: 8
Concentratie: 4

 

 

Iris Fraikin

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)