Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Luizenmoeders aan de UM

Beste Truusje,  

Wat een fantastisch idee van onze minister van Onderwijs, om de ouders er veel meer bij te betrekken! Ik zie namelijk grote mogelijkheden aan de universiteit. Want je moet niet denken dat de jongens en meisjes volwassen zijn als ze hier op hun 18, 19e binnenwapperen. Het jaar daarvoor nog aan het handje van pa, ma en twee tantes naar de voorlichtingsdag gekomen, als ze al op kamers wonen elk weekend naar huis, om de andere dag bellen, tja, dan vind ik het gewoon ook zielig voor die ouders dat ze de school nauwelijks van binnen te zien krijgen. School ja, want daar hebben die studenten het over. Ze krijgen huiswerk van de leraar, aan het eind van het jaar gaan ze over; dan is het toch logisch dat pa en ma zelf kunnen inloggen op de toetsuitslagen en er met de meester over kunnen praten tijdens de rapportavonden? En meer dan dat, ik ben erg voor het introduceren van luizenmoeders aan de UM, want ik zie wel eens studentexemplaren rondstappen waarbij ik zelf graag een ruime Brabantse stankcirkel in acht neem. En waarom geen voorleesouders om de verloren uurtjes op te vullen? Enig zogenaamd Engels spreken de meeste ouders echt wel, net als de meeste leraren dus.

Waar ik alleen een beetje mee zit is de manier waarop de minister haar boodschap verwoordt in die brief aan de Tweede Kamer. Daar schrok ik van. Ze zegt dat scholen ouders mogen aanspreken op hun betrokkenheid. Dat begrijp ik dus al niet. Je spreekt iemand aan op iets dat-ie niet, of fout, doet toch? Op hun gebrek aan betrokkenheid zal ze dus wel bedoelen. Nou ja, het kan nog erger: ze wil stimuleren dat scholen en ouders aan de voorkant goede afspraken maken. Waar is dat? Op het schoolplein? Geen pretje in dit seizoen, het waait er altijd. Of bedoelt ze de voorkant van de ouders, dat je dus niet tegen hun achterkant zit aan te praten?

Let wel Truusje, dit is de minister van Onderwijs! En Wetenschap! En Cultuur! Nou heeft ze een beetje een spraakgebrek maar dat hoeft je schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid toch niet te beïnvloeden?

 

Albert Bergbroeder

 

Hè hè Albert,  

Hier moet ik toch wel enorm tegen in het geweer klimmen hoor. Tjongejonge, wat een ouwelullenpraat zeg! Begrijp je het nou echt niet wat Marja zegt of wil je het niet begrijpen? Ja, je leest het goed, ik zeg Marja omdat het zo’n vlotte meid is en ik haar een keertje heb ontmoet. Meteen jij en jou. Dat je daar volgende keer niet ook nog over valt. Ze is heel gewoon gebleven, heeft het niet hoog in de bol en dat kun je van sommige andere mensen niet zeggen. Dat gezanik over die taal van haar! Alsof jij het allemaal zo goed zegt en opschrijft! Je begrijpt toch wat ze bedoelt? En daar gaat het dan toch om? En vervolgens die stoot onder de gordel omdat ze een beetje lispelt. Dat noemt meneer meteen een spraakgebrek. Nee Albert, ik heb je hoog zitten maar nu even niet, bah.

Ter zake nu, dat idee van jou om de ouders er weer bij te halen in de uni. Verdorie man, wat denk je dat ik hier met al die studenten zit te doen als coach? Ik probeer ze uit alle macht te empoweren, ze juist bij hun pappie en mammie vandaan te sleuren zodat ze leren om hun doperwtjes zelf te bonen of hoe zeg je dat, je begrijpt me wel. Dus weg met die ouders, althans aan de uni dan, want voor de rest heeft Marja behoorlijk gelijk. Basisschool, voortgezet onderwijs, er zijn zat ouders die het erbij laten hangen, nooit een voet over de schooldrempel zetten maar wel de meester in elkaar komen slaan als hij een onvoldoende durft te geven.

En dan heb je het over luizenmoeders. Says who! Weet je wat jij kunt gebruiken? Iemand die bij jou de witte schilfers eens van je jasje veegt. Een roosmoeder!

 

Truusje Tintemans.

 

Truusje Tintemans en Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)