Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Jan Jaap moet terug

In een eerdere Observant dit jaar probeerde ik mensen lekker te maken voor The Daily Show: een Amerikaanse Comedy Central-productie die vier dagen per week het wereldnieuws op de hak neemt. Messcherp, enorm geestig en met veel liefde gemaakt, ga dat zien (terugkijken op www.thedailyshow.com). Begin dit jaar maakte komiek Jan Jaap van der Wal twee weken lang een Nederlandse versie van het programma. De meeste recensies waren niet mals: de show zou verbleken bij zijn grote voorbeeld. Ik was het daar niet mee eens: tuurlijk, het was niet allemaal goud, het werd soms wat flauw, maar sommige items wisten nagenoeg het niveau van de Amerikaanse grote broer te halen, en het werd in twee weken steeds beter. Vooral de rake typering van de Uitgesproken-programma’s op de publieke omroep was een schot in de roos (terugkijken op www.comedycentral.nl). Helaas mocht van der Wal na die twee weken niet verder: commercieel bleek de show een flop.

Is er in Nederland eigenlijk ooit wel goede satire op het nieuws, en loopt de kijker daar warm voor? BNN-productie De Nieuwste Show was ronduit ruk, en sinds Dit Was Het Nieuws (geënt op BBC-instituut Have I Got News For You) naar RTL4 is gegaan, vind ik daar ook weinig meer aan. Het programma duurt ook te lang, en vast panellid Thomas Acda lijkt af en toe wel dronken. Vooruit, Koefnoen is nog steeds wel aardig.

Bij dezen de volgende die het gaat proberen: Vrijdag op Maandag, een losjes op Saturday Night Live gebaseerde sketchshow gepresenteerd door (de mij onbekende) komiek Remko Vrijdag. Het fragment dat bij DWDD en Pauw en Witteman werd getoond zorgde voor hoge verwachtingen: vier comédiennes persifleren prachtig en levensecht de heren van RTL 7-programma Voetbal International. Echt leuk bedacht, en in twintig seconden hilarisch.

Helaas duurt de volledige sketch zo'n vijf minuten, en leuker wordt het er niet op. En zo zijn ze tot nu toe allemaal: ze duren véél te lang, hebben een aardig idee, maar maken het matig af, en timingproblemen overheersen. De enige leuke grap van Vrijdag gaat volledig langs zijn publiek heen, en de clou van een wel geinige sketch met twee dolenthousiaste Fukushima-slachtoffers is echt deprimerend flauw.

Beuh, misschien wordt het nog beter, maar voor nu: gemiste kans. Ik wil Jan Jaaps Daily Show terug!

 

 

 

Jeroen Postma

Vrijdag op Maandag, BNN, Nederland 3, Maandag 21.45

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)