Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Breng het kapitalisme ter sprake”

“Breng het kapitalisme ter sprake”

Photographer:Fotograaf: simonegolob.nl

KNAW-onderzoeksagenda

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: René Gabriëls, als filosoof verbonden aan de faculteit Arts and Social Sciences, die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen we de armoede bestrijden en nieuwe vormen van sociale ongelijkheid tegengaan?

“Mijn onderzoek gaat over voedselbanken in Nederland. Het gaat dus over armoede, over sociale ongelijkheid. Deze week is het nieuwe armoederapport van het Sociaal Cultureel Planbureau uitgekomen. Belangrijkste conclusie: de armoede zal in 2011 en 2012 toenemen in Nederland. Drie Limburgse steden – Vaals, Heerlen en Kerkrade – staan in de top tien van armste gemeenten.” Aan het woord is René Gabriëls, als filosoof verbonden aan de faculteit Arts and Social Sciences.

Het is “godgeklaagd” dat er voedselbanken bestaan, betoogt een gepassioneerde Gabriëls. “Het is natuurlijk geen oplossing voor het probleem. Tegelijkertijd is het goed dat ze er zijn, want de vraag naar voedselpakketten is groot. Groter dan het aanbod en dus staan er mensen op de wachtlijst. ”

Hoe kunnen we de armoede bestrijden en nieuwe vormen van sociale ongelijkheid tegengaan? Dan moet eerst de ideeënarmoede in de politiek aangepakt worden, meent Gabriëls. “Politici hebben geen duidelijke visie, ze weten niet hoe ze dit probleem moeten aanpakken.” Om te komen tot heldere opvattingen, zal men eerst en vooral het thema armoede serieus moeten nemen. “Ik zeg het gechargeerd, maar tot 2008, tot de financiële crisis uitbrak, was het grootste probleem volgens de politiek de culturele verschillen tussen autochtonen en allochtonen. Als ik met een culturele bril naar de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld kijk dan zijn er grote verschillen tussen Henk en Ingrid en Achmed en Aisha. Het islamitische stel ergert zich op zondag aan het gebeier van de klokken van de katholieke kerk, het katholieke stel vraagt zich af waarom hun buren niets aan de tuin doen. Die verschillen zijn een serieus probleem, daar moeten we iets aan doen. Maar als ik door een sociaal economische bril kijk dan hebben Henk en Ingrid heel veel met hun buren gemeen, veel meer dan met Jan-Joris en Annabel uit de wijk Campagne.”

Als de toenemende armoede een echt thema wordt, dan is het van belang dat het ook echt over de armoede gaat, zegt Gabriëls. “Het gaat om het verdelingsvraagstuk. We moeten oppassen dat niet alles gaat draaien om de armen. Zet je hen centraal dan individualiseer je het probleem. Natuurlijk kan er per individu iets verbeterd worden, maar dat mag het zicht op het verdelingsvraagstuk niet vertroebelen. Daar gaat het primair om. En dan moet je het kapitalisme ter sprake brengen. En het neoliberalisme. Dat heeft ons in de problemen gebracht, en nu worden neoliberale recepten gebruikt om ons er weer uit te helpen. Dat werkt niet. We hebben nieuwe theorieën nodig. En dat is mede ook een taak van wetenschappers. Ik vind dat onderzoek in dienst moet staan van het opheffen van situaties waarin de mens geknecht en veracht wordt. Helaas werkt het gros van het onderzoek mee aan het handhaven van de status quo.”

 

Riki Janssen

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: dr. René Gabriëls van de faculteit Arts and Social Sciences die antwoorden geeft op de vraag: Hoe kunnen we nieuwe vormen van sociale ongelijkheid tegengaan?

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)