Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verbaal bloedbad in Brooklyn

Film: Carnage

 In een notendop: Vileine zedenkomedie van Roman Polanski.

Het verhaal: Twee welgestelde koppels uit New York ontmoeten elkaar in een appartement in Brooklyn om een knokpartij tussen hun kinderen te bespreken. De ouders van het ‘slachtoffer’ (Jodie Foster en John C. Reilly) hebben de ouders van de ‘dader’ (Kate Winslet en Christoph Waltz) uitgenodigd om het conflict op beschaafde wijze uit te praten. Fatsoen en hoffelijkheid maken echter al snel plaats voor beschuldigingen over en weer, vileine opmerkingen, hysterische huilbuien en bedreigingen.

Ouders die ruziën over hun kinderen. Altijd gezellig, want:

- “A comedy of manners… without the manners”, valt op een Amerikaanse filmposter van Carnage te lezen. Een prima samenvatting van deze film, waarin de Poolse grootmeester Roman Polanski met sardonisch genoegen de hypocrisie van de (Amerikaanse) middenklasse blootlegt. Het vernis van de menselijke beschaving blijkt weer eens lekker dun.

- Ofschoon de hele cast sterk is, wordt de show gestolen door de Oostenrijkse acteur Christoph Waltz (bekend uit Tarantino’s Inglourious Basterds). Waltz vertolkt een arrogante bedrijfsjurist die zijn minachting voor het andere ouderpaar niet wenst te verhullen en van zijn complete desinteresse in het gesprek blijk geeft door voortdurend met zijn Blackberry te bellen.

 

Liever naar het theater, want:

- Carnage is gebaseerd op het toneelstuk Le Dieu du Carnage van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Polanski heeft in het verleden (Macbeth, The Death and the Maiden) bewezen dat hij de vertaalslag van de bühne naar het witte doek kan maken, maar dit keer worstelt hij zichtbaar met het keurslijf van het toneelstuk.

- In de tweede helft van Carnage gaat de delicate balans tussen tragedie en komedie verloren. Polanski kiest resoluut voor de klucht. De spanning ebt weg en het verbale vuurwerk knalt niet meer. Het wordt zelfs een tikkeltje gênant nadat de sterke drank op tafel is verschenen. Nu zijn er ook maar weinig acteurs die overtuigend dronkenschap kunnen fingeren. Mij schieten eigenlijk enkel Mickey Rourke (Barfly) en Nicolas Cage (Leaving Las Vegas) te binnen). Kate Winslet hoort in ieder geval niet in het rijtje thuis.

 

Mark Vluggen

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)