Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Veel praten en goed luisteren

Veel praten en goed luisteren

Sleutel voor succes UCM

De Universiteit Maastricht eindigt op een derde plaats in de categorie ‘overige universiteiten’ van de KeuzeGids 2012. Alleen Wageningen en de Technische Universiteit Eindhoven doen het beter. Die derde plaats is onder andere te danken aan de bijzonder hoge score van het University College. Vorig jaar nog goed voor een derde plaats (met rapportcijfer 7,2) nu aan kop met rapportcijfer 8,6.

“Het is mij nog een raadsel hoe ze tot die totaalscore komen, het is enigszins mysterieus, maar desalniettemin zijn wij hartstikke blij”, vertelt de dean van het UCM, Harm Hospers. Waar is de vooruitgang aan te danken? “Wij hebben de laatste twee jaar heel precies gekeken wat we nog konden verbeteren. We hebben het aanbod van de cursussen en de volgorde bestudeerd en het meer chronologisch gemaakt. Inleidende cursussen zijn naar voren gehaald. Daarnaast zijn we veel meer met studenten gaan praten. Een keer in de maand hebben we in de common room een tea party. Er staan dan lange tafels, veel stoelen, we hebben thee en koekjes. Studenten en staf – ondersteunend en wetenschappelijk personeel - schuiven een tijdje aan en praten en discussiëren met elkaar. Over de dingen die goed gaan en die beter kunnen. Studenten stellen het op prijs gesteld dat er geluisterd wordt. Voor de staf is het heel nuttig. Wij horen dingen in een vroeg stadium, en kunnen meteen iets doen, voor er onrust en gedoe ontstaat.” Bovendien is de begeleiding van de studenten nog intensiever. Eerstejaars die een vak niet halen, krijgen een uitnodiging voor een gesprek van de academic advisors. “We zitten er bovenop. Wij selecteren onze studenten, het zijn goede studenten die vaak gewend zijn om goede cijfers te halen. Als ze dan een onvoldoende halen is dat een grote schok.”

Het UCM is volwassen geworden, concludeert Hospers. “In het begin ging de meeste tijd op aan het opbouwen, nu hebben we steeds meer tijd voor dit soort zaken.”

 

Riki Janssen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)