Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Zelfhulp werkt niet goed bij depressieve klachten

Zelfhulp werkt niet goed bij depressieve klachten

Photographer:Fotograaf: Stockxchng

Depressieve klachten? In je eentje een online zelfhulpprogramma afwerken zet weinig zoden aan de dijk. Ondersteuning blijkt onmisbaar, zo concludeerde socioloog Sylvia Gerhards begin dit jaar in haar proefschrift. Gisteren kreeg ze er de Catharina Pijls Proefschriftprijs voor.

Vooraanstaand onderzoek op het gebied van de gezondheidswetenschappen. Daarvoor is de Catharina Pijls Proefschriftprijs in het leven geroepen en dit jaar behoort Sylvia Gerhards, gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, tot de winnaars. Ze is inmiddels docent aan de Hogeschool Zuyd en stafmedewerker bij de Vlaamse vereniging voor geestelijke gezondheidszorg.

Gerhards boog zich de afgelopen jaren over het thema depressie. Specifieker: ze bestudeerde de kosten en het effect van een online zelfhulpprogramma voor mensen met depressieve klachten. Voelen ze zich beter? Is online therapie goedkoper dan hulp van de huisarts? Het zou een schot in de roos zijn als op beide vragen ‘ja’ kon worden geantwoord. Helaas. Wie vaak somber is, blijkt maar weinig op te schieten met puur en alleen zelfhulp.

Via een screening in Zuid-Limburg wierf Gerhards zo’n driehonderd deelnemers. Eenderde kreeg toegang tot het computerprogramma Kleur je leven, ontwikkeld door het Trimbos-instituut. Eenderde werd geadviseerd om naar de huisarts te gaan en de overige honderd moesten het bezoek aan de huisarts combineren met het zelfhulpprogramma. Geen enkele behandeling had een ‘wow’-effect; veel deelnemers hadden nog steeds depressieve klachten. Wel bleek de online therapie het goedkoopste.

Gerhards legt in haar proefschrift de pijnpunten bloot van het computerprogramma. “Slechts een kleine groep heeft alles afgerond. Sommigen misten een stok achter de deur, een ander had simpelweg niet genoeg privacy – zijn computer stond midden in de woonkamer. Daarom is aandacht voor elk individu en zijn of haar computervaardigheden van groot belang.” De deelnemers moesten één keer per week een online les (psycho-educatie) volgen, en dat gedurende acht weken. Daarnaast kregen ze huiswerkopdrachten. “Op basis van interviews en ervaringen – achteraf – concluderen we dat men niet per se face-to-face begeleid hoeft te worden, maar dat er wél behoefte is aan contact, bijvoorbeeld per e-mail met een professional. Het programma loopt nu in België en daarbij is er wel iemand via de mail bereikbaar.”

  

 

 

Wendy Degens

De Catharina Pijls Proefschriftprijs, vernoemd naar de Geleense apotheker Catharina Pijls (1901-1993), bedraagt 10 duizend euro, en wordt om het jaar uitgereikt voor ‘excellent onderzoek op het gebied van de gezondheidswetenschappen’. Dr. Sylvia Gerhards, gepromoveerd in Maastricht, is een van de winnaars en deelt de eer en het bedrag met drie anderen: Iris Groeneveld van de Vrije Universiteit Amsterdam, Ruth de Smedt van de Rijksuniversiteit Groningen en Bas Gerritse van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verder kent de stichting jaarlijks een aanmoedigingsprijs toe ter waarde van 2000 euro. Gerda Längst en Charles Christian Adarkwah werden beiden beloond voor hun masterthesis aan de Universiteit Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)