Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Verenigd

UCM-student Lisa Dupuy schrijft elke week over de wonderlijke wereld van Twitter; ze kiest twee onderwerpen, tweets of trending topics.

@jellebc (Jelle Brandt Corstius): “Ben heel erg benieuwd of aanpak van de meeste Nederlanders - op je luie reet zitten, en afgeven op de Occupy-beweging, effectief zal zijn.”

Het kan weinig mensen ontgaan zijn: sinds 15 oktober bezetten activisten her en der stadspleinen en parkjes, in navolging van Occupy Wall Street. Ze strijden tegen ongebreideld kapitalisme en armoede, en de representatieve (schijn-)democratie.
In Nederland staan nogal wat kampen overeind, zoals in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, en wordt er druk getwitterd. De wereldwijde #occupy beweging is sowieso erg actief op sociale media, de béste manier om zoveel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen en op de hoogte te houden. Op 8 december tweet @occupyamsterdam: “RIOT POLICE PREPARING EVICTION OF OCCUPY AMSTERDAM! Come to square!!!” Later op de dag laten de activisten weer van zich horen: Occupy Amsterdam is here to stay!” Twitter wordt verder ook gebruikt voor de logistieke zaken, zoals bijvoorbeeld door @OccupyDordrecht: “heeft nog dringend nog dringend parttime occupiers en hulp nodig van mensen in en rond dordrecht”, waarop @pietsleeking, wethouder namens Beter Voor Dordt, reageert: “Dat klinkt n beetje triest; begint de spirit eruit te raken? Motivatie moet toch van binnenuit komen lijkt mij.”

@thomasacda: “Medvedev laat fraude onderzoeken. En ik dacht eerlijk, meteen- over die wedstrijd zeker?! Lyon Zagreb. Ik ben geobsedeerd. Ongezond. Klaar.”

Nog maar even kijken naar het establishment dat de occupiers zo verachten. En dan moet je het ze nageven; die representatieve democratie, dat gaat niet altijd van een leien dakje, zeker niet in Rusland. Niet dat men verrast was door de winst van Poetins en Medvedevs Verenigd Rusland… Dat lag al vast. Maar toch ging mensen in Moskou daags na de verkiezingen de straat op. Als antwoord op de rellen liet Medvedev op zijn Facebook-account weten de uitslag te laten onderzoeken, maar de Russen geloven er niets van. Wellicht heeft dat te maken met een retweet die hij een weekje geleden postte (vertaald vanuit het Russisch): “It has become clear that if a person writes the expression ‘party of swindlers and thieves’* in their blog then they are a stupid sheep getting f****d in the mouth :)” Erg correct naar je politieke tegenstanders toe, inderdaad.

 

*Party of swindlers and thieves: de naam van Verenigd Rusland in de volksmond

 

 

 

Lisa Dupuy

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)