Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stilte

Een meter of tien bij mij vandaan wordt de grootste snelweg van het land onder de grond gelegd. Lekker klusje. Na zes jaar vergaderen is het dan toch zover. Mijn skyline is van de schilderachtige A2 met zijn fleurige berm veranderd in een woud van zwartbehaarde bilspleten in een gigantische bouwput. Sommige mensen hebben altijd geluk! Van zeven tot precies één minuut voor vijf wordt er geheid, gesloopt, gegraven en sjekkies gerookt. Dit alles onder het genot van de galmende klanken van een André Hazes met zijdezachte G, begeleid door muziek van radio Limburg. Al met al een stevige teringherrie dus, excusez le mot. Het klusje gaat een jaar of vijf duren, dus voorlopig zit ik gebakken.

Normaal gesproken moet ik toch crimineel vroeg, om zeven uur, m’n bed uit, dus dan is ’t niet zo’n probleem. Maar ik had een week vrij, dus ik ben André en zijn collega’s een flesje pils komen brengen met het vriendelijke, doch dringende verzoek de komende week vier uur later te beginnen met de werkzaamheden. Dat zat er niet in. Een student kan hier niet eens meer fatsoenlijk uitslapen, het moet niet gekker worden.

Maar ik was ze dankbaar. Twee lange ochtenden zonder stroom, ik heb ervan genoten. Iemand had met zijn slaapdronken hoofd een stuk elektriciteitskabel uit de grond gebuldozerd. De volgende morgen ging het weer mis. Geen licht, lege telefoon, lege pc, geen televisie, geen koffie; stilte. Je kunt niks, weet niks, er gebeurt vast van alles maar je hebt geen idee. Het is even wennen, maar dan is het heerlijk. Zalig zijn de onwetenden. Ik las weer eens een ouderwets boek. Een spelletje patience, kruiswoordpuzzeltje, potje ‘mens-erger-je-niet’. Origineel vermaak. Tien uur ’s ochtends: borreltijd. Toch niets te doen! En poepen bij kaarslicht, geen grap, het is beter dan yoga. Het heeft iets nostalgisch, bijna poëtisch. Ik waande me twee ochtenden in het ‘lang geleden toen alles beter was’. Toen geen mens iets wist over een financiële crisis, Libië of een omgewaaide boom driehonderd kilometer verderop. Nieuws waar ik niet echt vrolijk van word, maar waar ik me wel iedere morgen mee laat afvullen. Als ik alles op een rijtje zet wat er bij mij misgaat lijkt het ook alsof ik een beroerd leven heb. Vroeger was alles beter, het is waar. Al was het vooral zo dat alles beter leek, maar wat is het verschil? Een echt stevige crisis dus, eentje zonder stroom, dat zou mooi zijn! Tegen de tijd dat het licht weer aan gaat is alles opgelost, en wij weten een jaar van niets. Verfrissend!

 

Gijs Hendriks

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)