Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Studenten krijgen geen inzage in selectiecriteria

Studenten krijgen geen inzage in selectiecriteria

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes Fotografie

SBE mag alle studenten zelf selecteren voor fixus-opleidingen

Na toestemming van het ministerie van Onderwijs eerder dit jaar mag de School of Business and Economics nu alle studenten zelf selecteren voor de opleidingen met een beperkt aantal plaatsen. De studenten in de faculteitsraad willen precies weten op basis van welke criteria dat gebeurt, maar het bestuur geeft niet alle details prijs.

Tot nog toe bepaalde de school samen met de landelijke Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) – fifty-fifty - wie werd toegelaten tot opleidingen waarvoor een numerus fixus geldt. Bij SBE gaat het om International Business and Economics and Business Economics. De faculteit is blij met de aanpassing van de wet omdat ze nu die studenten kan kiezen die volgens haar het beste passen bij de eigen signatuur.

Maar welke studenten zijn dat? Welke criteria worden er aangelegd? Dit stond afgelopen dinsdag op de agenda van de faculteitsraad. De studenten hadden maanden geleden al om de maatstaven gevraagd, maar de teleurstelling was groot toen ze ontdekten dat ze geen inzage kregen in de concrete details. “We willen voorkomen dat de criteria mensen ten onrechte uitsluit”, zegt een student. “Maar zonder de details kunnen we dat niet beoordelen.”

SBE zal studenten selecteren op grond van een CV en een motivatiebrief, wat afgelopen jaren ook al gebeurde. Met dit verschil dat het essay over een economisch onderwerp naar keuze is weggevallen, omdat er geen verband is gebleken met studiesucces. In de motivatiebrief moeten studenten onder meer uitleggen waarom SBE hen zou moeten selecteren. Maar de exacte items in het antwoord die punten opleveren, geeft het bestuur niet prijs. Ook niet, zoals de studenten voorstellen, in een vertrouwelijke vergadering. Het gevaar dat de items uitlekken acht het bestuur te groot.

“Jullie moeten erop vertrouwen dat we uitgaan van fair play en iedereen gelijke kansen bieden”, zegt Harold Hassink, portefeuillehouder onderwijs. “We willen die studenten die het beste passen bij ons onderwijs. Als bestuur hebben we dezelfde doelen als jullie: een hoog rendement en een soepele doorstroming. We willen niet per se de meest slimme studenten, maar wel degenen die passen in het pgo-systeem, die participeren en hun mening geven.”

Bij de selectie van de studenten Economics and Business Economics blijkt het bestuur maatschappelijke verantwoordelijkheid belangrijk te vinden. Bij International Business ligt het accent op internationale ervaring. Waarom, vragen de studenten, die het verschil in de studie niet kunnen ontdekken. “Omdat IB-studenten terechtkomen in het internationale bedrijfsleven”, zegt Boris Blumberg, betrokken bij de selectieprocedures. “En omdat EBE-studenten vaak bij de overheid of een NGO belanden, waarvoor maatschappelijk engagement relevant is.”

De studenten zouden liever zien dat geselecteerd wordt op voorkennis zoals wiskunde. Dat zou een goede voorspeller zijn van studiesucces. Maar dat is wettelijk niet toegestaan.

 

Maurice Timmermans

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)