Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Splinters: Een glaasje oude boterham

Splinters: Een glaasje oude boterham

Een glaasje oude boterham

Elk jaar gooit Nederland negen hele broden per persoon weg. Zonde, daar kun je beter bier van maken, dacht Laura Nieboer, masterstudent Public Policy and Human Development aan de Universiteit Maastricht. Met dit idee benaderde ze Brouwerij De Maastrichter Maltezer en na maanden van proeven, testen en experimenteren ontwikkelden ze samen Pieke Broodbier.
Dit brouwsel leverde Nieboer vorige week woensdag de eerste Maastricht Student Entrepreneur Award op. Sinds dit jaar is die onderdeel van de Maastricht Awards, een prijs die de gemeente jaarlijks uitreikt aan Maastrichtse ondernemers.
“Het biertje is mijn eerste stap om mensen te laten zien wat de mogelijkheden zijn van afval”, zegt Nieboer. Want aantonen dat afval geen eindproduct is, is haar “missie”. Op dit moment onderzoekt ze een goedje dat ‘borstel’ heet. Dat is de mout die na het bierbrouwproces overblijft en wordt gekookt.  “Ik ben aan het kijken of je daar energierepen van kan maken.”

Staan tijdens college

Er waren bij de Universiteit Twente (UT) nog nooit zo veel studenten als dit jaar en voor de online open dag waren maar liefst 2233 aanmeldingen: een recordaantal. “So proud of my team and colleagues!”, schreef directeur marketing en communicatie van de UT Atilla Kerpisci vorige week op Facebook.
Toch is niet iedereen hier zo blij mee als Kerpisci. De brandweer waarschijnlijk, maar zeker ook de roostermakers van de UT niet. De enorme toestroom aan nieuwe studenten zorgt er namelijk voor dat er tijdens colleges niet altijd genoeg zitplaatsen zijn. Afgelopen week verschenen er vanuit een Whatsapp-groep foto’s van een overvolle zaal met studenten die staand bij het gat van de deur of vanaf de trappen tussen de collegebanken het college volgen.
Dat schijnt vaker voor te komen. Onacceptabel, vinden studentenpartijen in de universiteitsraad UReka en DAS. Ze stonden “perplex” toen ze de foto’s zagen, klinkt het in zusterblad U-today. Om een goed beeld te krijgen van de problematiek heeft UReka op zijn facebookpagina studenten opgeroepen om foto’s en klachten in te sturen.
Geld voor nieuwe collegezalen is er niet, dus de UT zegt de beschikbare ruimtes efficiënter te gaan gebruiken.

Statistici gezocht

De cijfers van studenten gaan achteruit. Dat concludeert het Nederlands-Britse carrièrenetwerk Magnet.me op basis van onderzoek onder zijn gebruikers. Reden voor zorgen? Het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) denkt van niet.
Onder de gebruikers van de carrièrewebsite daalde het gemiddelde cijfer van universitaire bachelorstudenten de afgelopen vier jaar van een 7,26 naar een 7,09. Ook de mastercijfers gingen licht bergafwaarts: van een 7,59 in 2015 naar 7,52 in 2017. Een mogelijke verklaring voor de lagere cijfers is volgens het netwerk dat ook het aantal werkgevers op Magnet.me dat een minimumcijfer vereist, is gedaald. Voor studenten is er dus minder druk om hoge cijfers te halen.
Lagere cijfers; dat klinkt niet zo best, maar zijn het terechte conclusies? Of rammelt het onderzoek hier en daar, vraagt het HOP zich af. De jaarlijkse Studentenmonitor van onderzoeksbureau ResearchNed laat namelijk een omgekeerde trend zien.
De vraagtekens van het HOP lijken terecht. Magnet.me baseert zijn onderzoek, in tegenstelling tot ResearchNed, namelijk niet op een willekeurige steekproef, maar op eigen gebruikers. Die niet verplicht zijn om hun cijfers op hun profiel te vermelden. Vooral voor ‘goede’ studenten is er dus een reden om hun cijfers bekend te maken. En zijn het wel echt de toppers die zich bij de website aanmelden? “Of hebben die al een baan en ontbreken ze daarom juist?”
Daarnaast vergelijkt Magnet.me studenten die in 2017 begonnen met de mensen die vier jaar eerder startten. Niet eerlijk, zegt het HOP, want nieuwe studenten moeten wennen aan de nieuwe onderwijsvorm en scoren daarom in het begin van hun academische carrière vaak lager dat later.
Er zitten dus wat haken en ogen aan het onderzoek van Magnet.me; wellicht is er in het netwerk nog een goede statisticus te vinden.

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)