Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Artikelen voor november 2011

Alleen Jools is nog over

Voor eerste- of tweedejaars zal het misschien te lang geleden zijn, maar vroeger keek ik altijd naar de Top 40 met Gijs Staverman, die in een klein hokje videoclips aan elkaar babbelde. Op het toen nog publieke Veronica, met de tune die ik nu nog kan dromen: tututuu… tuTUtutututututuuu… Dat is overigens het begin van een nummer van het Sid Ramin-or...

Plagiaatminister niet vervolgd

De Duitse ex-minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg wordt niet strafrechtelijk vervolgd omdat hij plagiaat pleegde in zijn proefschrift. Zijn fraude heeft de wetenschap geen grote schade berokkend, zegt het Duitse Openbaar Ministerie.
“Wantrouwen is dodelijk voor de democratie”

“Wantrouwen is dodelijk voor de democratie”

De KNAW heeft een agenda van 50 belangrijke onderzoeksvragen. Elke week leggen wij een UM-wetenschapper een vraag voor. Deze keer: Nico Baakman, politicoloog, die antwoorden geeft op de vraag: Verkeert de representatieve democratie in een legitimiteitscrisis?

Hokjes

Zaterdagochtend, geen treinen tussen Roermond en Weert. Ook geen bussen. De speaker riep dat ik minstens twee uur de tijd had om op het terras in de zon rustig te gaan ontbijten. Het ene gezicht nog veel zuurder dan het andere, om me heen werd weer overal naar Oudhollands winters gebruik tierend ‘NS-bashing’ gespeeld, maar ik vond het een aangename...

Met dank aan pelgrims en soldaten

Met dank aan pelgrims en soldaten

Over tweehonderd jaar zullen artsen versteld staan van de huidige medische behandelingen, net zoals wij ons verbazen over zinloze praktijken als aderlaten. Dat zegt Harry Hillen, onder wiens redactie het boek ‘Van godshuis naar academisch ziekenhuis’ tot stand kwam, een historische schets van de gezondheidszorg in Maastricht.

Pesten onder studenten

Pesten onder kinderen en collega’s is al vaak onderzocht, maar hoe erg is het onder studenten op hogescholen en universiteiten? Daar is weinig over bekend, zegt onderzoeker Pim Peeters, die nu een survey aan het voorbereiden is, samen met de KU Leuven. “Impliciet wordt aangenomen dat pesten na de lagere of middelbare school steeds minder voorkomt. ...

“Er is geen enkel bewijs dat prestatiebekostiging werkt”

Hogescholen en universiteiten belonen voor goede prestaties? Politici denken dat ze het hoger onderwijs met geld kunnen sturen, maar ze vergissen zich, vindt onderwijsjurist Peter Kwikkers.

Nederland blijft betalen voor Europese student

Over de kosten van buitenlandse studenten wil staatssecretaris Zijlstra best eens met zijn Europese collega’s praten. Maar hij denkt niet dat Nederland snel schadeloos zal worden gesteld.

Hoogleraar Roos Vonk berispt

Professor Roos Vonk heeft onzorgvuldig gehandeld bij het beruchte vleeseters-zijn-hufters-onderzoek dat ze samen met fraudeur Diederik Stapel deed. Maar fraude heeft ze niet gepleegd volgens de Radboud Universiteit Nijmegen.

Verplicht inchecken vanaf 1 januari

In het nieuwe jaar moeten studenten altijd in- en uitchecken met hun ov-chipkaart. De NS gaat dan ook controleren of studenten wel zijn ingecheckt in de periode dat ze gratis mogen reizen. Er zullen niet meteen boetes worden uitgedeeld.
Pagina 3 van 13Eerste   Vorige   1  2  [3]  4  5  6  7  8  9  10  Volgende   Laatste