Artikelen voor september 2011
Studenten die zeven dagen per week een vereniging leiden, worden straks de dupe van de langstudeerdersregeling. Hun bestuursjaar gaat namelijk gewoon meetellen als studiejaar, zei staatssecretaris Zijlstra onlangs. Vertraging kunnen ze zich niet meer permitteren. Observant peilde de reacties aan de Universiteit Maastricht.
Hou op met anderen te overtroeven en probeer te “excelleren” als mens! Vraag je af wat je voor anderen kunt betekenen. Dat zal prof. Joep Dohmen betogen in zijn lezing Het taboe van de middelmatigheid, georganiseerd door Studium Generale.
De voorzitter van de raad van toezicht van de Universiteit Utrecht stapt op, uit onvrede over de bemoeienis van staatssecretaris Zijlstra met de benoeming van een nieuw raadslid.
De Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel overtrad fundamentele regels van wetenschappelijk onderzoek door zelf data te verzinnen. Maastrichtse psychologen die hem kennen, reageren met verbijstering. Gebeurt er aan de UM ook wel eens wat onoorbaars? Rector Gerard Mols: “Niet van deze aard, al weet je dat nooit helemaal zeker. Had ...
Ook de jongerenafdeling ‘DWARS’ van het Limburgse GroenLinks maakt zich druk over de mogelijke invoering van verplicht avondonderwijs aan de UM. Vorige week brachten ze een persbericht uit met de mededeling dat “colleges na Sesamstraat” geen goed idee zijn. Studenten (en ook staf) hebben dan geen tijd meer voor een sociaal leven en voor “ontplooiin...
Ze zinspelen al op nieuwe protesten en vegen de vloer aan het met de plannen van staatssecretaris Zijlstra. Een dubbelinterview met de voorzitters van ISO en LSVb.
Onder druk van de universiteiten (onder andere de Universiteit Maastricht) en hogescholen laat minister Leers de legesverhoging voor niet-EU-studenten pas op 1 september ingaan. Het kort geding dat VSNU en HBO-raad hadden aangespannen is afgeblazen.
Voor de economische crisis uitbrak, waren Nederlandse hoogopgeleiden bijzonder tevreden met hun leven. Ook al was Nederland een middenmoter in de uitgaven aan hoger onderwijs.
De Tilburgse hoogleraar Diederik Stapel heeft veel schade aangericht met zijn fraude. Zijn wetenschappelijke loopbaan is voorbij, maar welke andere gevolgen zal deze affaire hebben?
De universiteiten bekritiseren de kabinetsplannen voor de kenniseconomie. De hogescholen reageren enthousiaster, al houden ook zij een slag om de arm.