Artikelen voor november 2015
MAASTRICHT. Maastricht blijft een volwaardige rechtspraaklocatie, net als de zes andere rechtbanken in Nederland die met inkrimping werden bedreigd. Dit maakte de Raad voor de Rechtspraak maandagmiddag bekend.
NEDERLAND/LEIDEN. Een Leidse student geneeskunde is weggestuurd van zijn opleiding, omdat hij een vijftienjarige patiënte en haar moeder seksueel getinte berichten stuurde. Voor het eerst is het iudicium abeundi toegepast.
MAASTRICHT. Het duurt niet lang meer voor de wachtkamer van de dokter vol zit met gezonde mensen die iets willen doen aan een vroeg ontdekte, latent aanwezige aandoening. ‘Echte’ patiënten met gezondheidsklachten zullen straks in de minderheid zijn, verwacht de Maastrichtse hoogleraar innovatieve chirurgische technieken, Nicole Bouvy. &...
NEDERLAND/MAASTRICHT. De salarissen van het universitaire personeel worden per 1 september 2015 met 1,25 procent verhoogd. Ook de eenmalige uitkering gaat omhoog: van 350 naar vijfhonderd euro. Vlak voor kerst worden de extra bedragen uitgekeerd.
NEDERLAND. Zestigduizend oud-studenten moesten vorig jaar een boete betalen omdat ze hun studentenreisrecht niet op tijd hadden stopgezet. Het kabinet gaat deze boete verhogen van 194 euro naar 300 euro per maand.
Meer dan veertigduizend mensen namen deel aan de internetverkiezing van De Vogel van Nederland. Met overmacht won de grutto (zie foto). In het radioprogramma Vroege Vogels vond zondagmorgen de huldiging van deze nieuwe koning van de dieren plaats. Een bewogen zanger bracht een kroningslied ten gehore: “De koning van de weide in het mooiste ja...
MAASTRICHT. Het was een opmerkelijk debatje, onlangs in een commissie van de universiteitsraad. Over de nieuwe laserprinters, en over het fijnstof dat ze produceren. Hoeveel dat is, daarover bestaat niet veel duidelijkheid: “De wetenschap is niet eenduidig, en niet alles ligt vast in normen”, zei Joof Schöpping, die namens ICTS uitleg g...
NEDERLAND. Burgers hebben nog altijd veel meer vertrouwen in de wetenschap dan in bijvoorbeeld de regering, kranten of vakbonden. Zelfs de rechterlijke macht geniet minder vertrouwen dan de wetenschap, meldt het Rathenau Instituut.
NEDERLAND. Als jonge afgestudeerden niet aan de bak komen, kiezen ze soms ten einde raad voor een onderbetaalde baan op een ‘werkervaringsplek’. Hoe vaak dat gebeurt is niet bekend. Tv-programma De Monitor onderzoekt de uitbuiting van starters.
NEDERLAND. Het zal geen twintig jaar meer duren voordat alle wetenschappelijke tijdschriften voor iedereen vrij toegankelijk zijn, voorspelt NWO-voorzitter Jos Engelen. “Maar dat bereiken we niet door te zeggen: we schaffen Nature af.”