Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Staf belastingrecht vliegt naar Caribisch gebied

Staf belastingrecht vliegt naar Caribisch gebied

Double degree programma

MAASTRICHT. De Maastrichtse rechtenfaculteit gaat samenwerken met de Universiteit van Aruba. Volgend academisch jaar hoopt men de eerste studenten te verwelkomen voor het double degree programma binnen de bestaande masteropleiding International and European Tax Law. Uiteindelijk krijgen de deelnemers twee diploma’s (Arubaans en Nederlands). Het onderwijs wordt vooral op Aruba gegeven.

Volgens masterdirecteur Anouk Bollen is er in het Caribisch gebied behoefte aan een fiscale opleiding in Europees en internationaal belastingrecht. Daarnaast kregen medewerkers van de UM die in de Caribische regio kwamen regelmatig de vraag of er iets van onderwijs zou kunnen worden aangeboden op dit gebied, lichtte Bollen toe in de jongste faculteitsraad.
Omdat deze nieuwe opleiding inhoudelijk grotendeels overeenkomt met de bestaande master hoeft er geen aparte accreditatie worden aangevraagd. Maastricht biedt zes blokken aan, Aruba twee blokken. Sjoerd Claessens, voorzitter van de faculteitsraad en senior docent recht, zet vraagtekens bij de ongelijke inbreng aan ECTS. “Geeft Aruba op basis van 12 ECTS een diploma?” Bollen antwoordt bevestigend: “We staan hierachter, we zijn betrokken bij elkaars vakken.”
Bij een gedeeld programma zou je verwachten dat het onderwijs deels op Aruba en deels in Maastricht plaatsvindt, maar Aruba wordt de hoofdlocatie. Bonaire, een bijzondere gemeente van Nederland, wordt gezien als een optie voor een blokperiode van acht weken (15 ECTS) omdat Nederlands beleid zegt dat 25 procent van een Nederlandse opleiding in Nederland moet plaatsvinden. Op dit moment vinden er vanuit de rechtenfaculteit nog gesprekken hierover plaats met het ministerie van Onderwijs.
Men hoopt de eerste drie jaren op elf à twaalf internationale studenten die elk 17.500 dollar collegegeld betalen. Op de vraag van een studentraadslid of er ook Maastrichtse studenten worden verwacht, antwoordt Bollen dat ze zich daar niet op richten. “Het programma is juist bedoeld voor studenten uit het Caribisch gebied en Latijns-Amerika, waaronder Colombia, Venezuela en Chili. We richten ons op een nieuwe markt.”
De Universiteit van Aruba telt vier faculteiten waaronder rechtsgeleerdheid. Het niveau is volgens het EP-Nuffic (organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) vergelijkbaar met dat van het wetenschappelijk onderwijs in Nederland. Bij de drie andere faculteiten, waaronder de Financieel Economische faculteit, wordt hbo-niveau gehaald.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)