Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Update: bezetting UvA ten einde

AMSTERDAM. De mobiele eenheid heeft vrijdag een UvA-pand ontruimd dat bezet was door actiegroep De Nieuwe Universiteit, meldt het Amsterdamse universiteitsblad Folia.

Vorige week zijn studenten van actiegroep De Nieuwe Universiteit (DNU) een pand in de binnenstad van Amsterdam binnengegaan. Ze hebben één ruimte in bezit genomen, omdat ze een eigen plek willen om te vergaderen en acties te plannen.

“We kijken als beweging terug op een tumultueus jaar”, schrijft de actiegroep in een verklaring, “waarvan we eigenlijk moeten concluderen dat het niet veel veranderd heeft. […] Ondanks het spektakel dat het Maagdenhuis heeft opgeleverd, zien we ons genoodzaakt de strijd gewoon door te zetten.”

Het gebouw staat volgens een woordvoerder van DNU al maanden zo goed als leeg. De paar mensen die er nog een kantoor hebben, zullen volgens hem geen hinder ondervinden. De ruimte die door DNU is gekraakt heeft een eigen ingang naar de gracht en de groep blijft in het ‘kantoor’.

“Het mooiste zou zijn als we gewoon een sleutel krijgen en in en uit kunnen lopen”, zegt de woordvoerder, die zijn naam niet wil geven. “We voelen er in principe weinig voor om hier te moeten blijven slapen.”

Het is al maanden onrustig aan de Universiteit van Amsterdam. Begin dit jaar werd het Bungehuis bezet uit woede over bezuinigingen op de faculteit geesteswetenschappen. Wat volgde was de langste bezetting van het Amsterdamse Maagdenhuis in de geschiedenis. De bezetting en de daaropvolgende ontruiming door de mobiele eenheid kostte collegevoorzitter Louise Gunning uiteindelijk haar baan.

 De UvA liet al in een persbericht dat ze het wederrechtelijk betreden of in gebruik nemen van panden van de UvA niet tolereert. Het bestuur “beraadt zich op stappen” en wijst er op dat de UvA de afgelopen maanden uitgebreid werk gemaakt van democratisering, het versterken van de medezeggenschap, het beperken van het aantal flexcontracten en andere zaken die tijdens bezetting van het Maagdenhuis opkwamen. Die stappen zijn dus gezet.

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)