Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Mars Incognito

Mars Incognito

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Overvallen zijn wij door het verschrikkelijke nieuws van de aanslagen en slachtpartijen in Parijs. Het is nieuws, niet per se iets nieuws. Of het moet zijn dat de schaal, de planning, het succes en het snelle opeisen van de verschrikking de gruwel naar een ander niveau tillen. Aanslagen als deze staan onder bescherming van Mars Incognito. De oorlogsgod die achterafstraten en -buurten, getto’s, ontoegankelijke grensgebieden, onderdrukte minderheden opzoekt om de basis voor terreur te leggen.

Staten, regeringen, reguliere strijdkrachten hebben het moeilijk met Mars Incognito. Wie zijn de strijders, waar zitten ze, hoe verdwijnen ze weer in de bevolking? Oorlogsverklaringen zijn een slag in de lucht. Terreur met terreur beantwoorden? Als Mars Incognito aan de winnende hand raakt, krijgen zijn zonen Angst en Verschrikking het voor het zeggen.

Landen, naar negentiende-eeuws model, rechtsstaten met parlementen en staande legers, met duidelijke grenzen rond een bevolking die zich een natie acht, hebben het al tientallen jaren moeilijk met hun omgang met gewelddadige groepen. We zijn in oorlog, zeggen president Hollande van Frankrijk en veel van zijn collega’s. Met wie precies en wat is de waarde van alle coalities? Wel in Irak bombarderen, maar niet over die kaarsrechte grens met Syrië. Al in de Ilias van Homeros kan men lezen wat er in een coalition of the willing allemaal fout kan gaan.

Moderne oorlogsvoering is al lang geen vervolg meer op een oorlogsverklaring na een stemming van het parlement. Ergens in de Verenigde Staten rijdt een jonge computertechnicus naar zijn werk: een aanslag met een drone uitvoeren aan de andere kant van de wereld. Hier en daar blijken toch special forces kort aanwezig te zijn. Moderne staten gaan gerichte acties met mogelijk collateral damage niet uit de weg. Mars Incognito vindt overal zijn volgers.

Waren de aanslagen in Parijs wel tegen de soevereine staat Frankrijk gericht? Deze Mars Incognito heeft het naar eigen zeggen op een groot deel van de mensheid en hun manier van leven gericht. De plegers in Parijs komen overal vandaan. Onder andere België is evenzeer betrokken. Heel veel inwoners van het huidige Europa leven niet alleen binnen hun nationale binnengrenzen. Zij hebben overal familie, vrienden en bekenden wonen. Dat is allang geen eigenschap meer van terroristen en andere schimmige personen. Het is onnuttig te speculeren of wat in Frankrijk gebeurt ook in Nederland kan. Europa bestaat ook als realiteit omdat het mondiaal zo gezien wordt.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de Universiteit Maastricht

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: