Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Doen alsof

Doen alsof

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Wessel (21): “Ik ben voorzitter van een vereniging. Het gaat goed, maar het voelt niet alsof ik echt voorzitter ben. Ik speel een rol. Moet ik zo doorgaan of kan ik er maar beter mee stoppen?”

Ingrid: Een yoga-weekend in Zeeland. Ik wring mijn bezwete lichaam in de hond-, de kat- en in de cobrapositie. Steeds maar weer. “Laat je door je brein niet wijsmaken dat je dit niet kunt”, moedigt yoga-juf aan. “Tover gewoon een glimlach op je gezicht.” Hoewel ik nogal sceptisch ben als het gaat om dit soort adviezen, verander ik mijn uitdrukking. Ik lach. En inderdaad, het gaat makkelijker.

Met doen alsof schop je het ver. Kijk maar naar de jongens van het televisieprogramma Streetlab. Door het uitvoeren van sociale experimenten beantwoorden ze allerlei vragen. In een aantal afleveringen onderzoeken ze of je ergens kunt werken zonder er daadwerkelijk te werken. Zonder het afgesproken te hebben met het bedrijf gaan ze bij McDonald’s, op de kaasafdeling van Albert Heijn en bij een autodealer aan de slag. Ze lopen naar binnen en beginnen gewoon. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Door te doen alsof. Zo zegt de verkoper in spe op weg naar de autodealer voortdurend tegen zichzelf: “ik ben een autoverkoper, ik ben een autoverkoper”. Pas als hij zijn eerste auto heeft verkocht, valt hij door de mand.

Doe dus alsof en je wordt vanzelf de voorzitter die je wilt zijn. Fake it till you make it. Voorwaarde is echter wel dat dit echt is wat je wilt. Niet omdat het van je wordt verwacht of omdat je ergens aan wilt voldoen, maar omdat zo’n voorzitterschap aansluit bij waar jij voor staat of bij hoe jij ten diepste wilt zijn. Als dat niet zo is, breekt deze functie je namelijk gegarandeerd een keer op.

Een yogini zal ik nooit worden, maar wel een schrijver. Sterker nog, na lang gedaan te hebben alsof, vind en voel ik nu dat ik het ben. 

Ingrid Candel      

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: