Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

SBE verlegt geldstromen en bevoegdheden

SBE verlegt geldstromen en bevoegdheden

Photographer:Fotograaf: Joey Roberts

MAASTRICHT. De school of Business and Economics (SBE) gooit het roer om: niet de departementen maar speciale projectteams beslissen in de toekomst over het onderwijs. De departementen gaan aan macht inboeten en dienen hun ruime spaargeld te investeren. Hiermee verdwijnen belangrijke drempels om het onderwijs te vernieuwen.

Decaan Philippe Vergauwen vergelijkt de departementen (vakgroepen) met “koninkrijkjes”, die in grote zelfstandigheid hun eigen inkomsten en uitgaven beheren maar ook meer en meer geld oppotten voor barre tijden. Deze spaartegoeden – in totaal 12 miljoen – leiden een slapend bestaan en worden nauwelijks gebruikt voor investeringen, zegt Vergauwen. Terwijl ze goed van pas zouden komen om de werkdruk te verlichten of nieuwe onderwijsprogramma’s op poten te zetten.

Behalve dit oppotgedrag staan ook de bevoegdheden van de departementen vernieuwingen in de weg, zegt Vergauwen, bellend vanuit Zuid-Afrika waar hij deze week onderwijs geeft. “Als je een nieuw onderwijsprogramma wil opzetten, waar veel departementen bij betrokken zijn, krijg je steevast discussies over geld en ieders aandeel in het programma. Dat zijn de verkeerde discussies, vinden de departementen zelf ook. Het moet om de inhoud gaan.”

De SBE ontwerpt daarom een nieuwe financiële structuur waarbij het geld gaat naar (interdepartementale) projectteams die de verantwoordelijkheid zullen dragen voor het onderwijs. Ook komen er incentives die investeren aantrekkelijk maken voor departementen. Voor alle duidelijkheid: die verdwijnen niet maar worden straks in de eerste plaats thuishavens van specifieke experts, aldus de decaan. Bovendien krijgen ze meer HR-taken.

Niet iedereen staat te juichen. “Ik ga zeker boze e-mails krijgen van medewerkers die voortaan minder te zeggen krijgen”, verwacht Vergauwen. “Toch zijn de hervormingen noodzakelijk. Vooral de jongere onderzoekers en de ondersteunende staf (obp) zijn daarvan het meest overtuigd. Het obp roept al lang dat er iets moet gebeuren.”

Vorige week donderdag, in de grote collegezaal, hield Vergauwen twee verschillende presentaties voor het personeel en de studenten over de nieuwe plannen. Die zijn gebaseerd op het voorbereidende werk van vijf werkgroepen. Uit de vragen die werden gesteld bleek dat onzekerheid een rol speelt. “Dit is geen reorganisatie”, verzekert Vergauwen. “Niemand verliest zijn baan.”

Lees hier het Engelstalige verslag van de presentaties voor het personeel

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)