Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Het resultaat was zo duidelijk, ik vertrouwde het eerst niet”

“Het resultaat was zo duidelijk, ik vertrouwde het eerst niet”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Prijswinnaar Student Research Conference 2015

Is er een relatie tussen sociale angst en zelfcompassie? Met dit onderzoek won Guna Schwanen (28), masterstudent Mental Health, vorige week de eerste prijs – 1500 euro – in de categorie ‘law, economy and society’ op de jaarlijkse Student Research Conference. Daar wordt bacheloronderzoek onder de aandacht gebracht.

 “Ik was een beetje sprakeloos. Ik was echt niet naar de conferentie gegaan met het idee dat ik wel even zou winnen”, lacht Schwanen. In juni rondde ze haar bachelor gezondheidswetenschappen af. “Mijn scriptie was op tijd klaar, dus besloot ik een artikel voor de conferentie in te zenden. De coördinator van het Marble-project, Jonathan van Tilburg, had ons daarop gewezen.”

Schwanen deed onderzoek naar de relatie tussen sociale angst en zelfcompassie. Gebrek aan dat laatste is iets wat de meeste mensen zullen herkennen. “Als een goede vriend een fout maakt, zijn we geneigd om iemand gerust te stellen. Het is niet erg, het komt wel goed. Maar voor onszelf kunnen we keihard zijn. Terwijl het gezonder is om een vriendelijke houding tegenover jezelf aan te nemen.”

Zouden mensen met een hogere sociale angst daar minder goed in zijn, vroeg Schwanen zich af. “Zij zijn vaak heel kritisch over zichzelf, bang voor het negatieve oordeel van anderen en denken extreem veel na over hoe ze overkomen. Ik kan me voorstellen dat je dan ook niet erg aardig voor jezelf bent.” Ze dook de literatuur in en stuitte op een onderzoek waarin deze relatie was onderzocht. “Dat heb ik deels gerepliceerd en er een extra component aan toegevoegd: de relatie tussen zelfcompassie en self-focused attention, wanneer mensen erg gefocust op zichzelf zijn.”

Schwanen legde 120 gezonde proefpersonen – die dus geen diagnose hadden voor een sociale angststoornis – een vijftal online vragenlijsten voor. Over sociale angst, negatieve beoordeling door anderen, op jezelf gefocust zijn en zelfcompassie. “Er waren genoeg mogelijkheden om een database te gebruiken, maar zelf data verzamelen vind ik veel leuker, dynamischer.”

De mensen die erg angstig waren voor een negatieve beoordeling van anderen bleken duidelijk minder aardig voor zichzelf dan mensen die daar minder last van hadden. “Het verband was heel goed te zien. Het is een technisch verhaal, maar de perfecte score in zo’n geval is 1. Dit verband scoorde 0,53, dat is hoog. Dat was ontzettend gaaf. Ik vertrouwde het eerst zelfs niet. Ik heb alles opnieuw gedaan, maar het klopte echt.”

Schwanen denkt dat aandacht voor zelfcompassie een goede aanvulling is op cognitieve gedragstherapie. “Recentelijk zijn er twee trainingen over ontwikkeld. Ik denk dat bewustwording heel belangrijk is. Voor mij was het ook een eye-opener. Geef ik mezelf nu op m’n kop, dan vraag ik me af: waarom moet alles perfect zijn, waarom zou ik overal goed in moeten zijn. Het is niet realistisch dat je alles kan, maar het is wel wat de maatschappij van ons verwacht. Als je tegen iemand zegt dat hij gemiddeld is, voelt dat als iets negatiefs, terwijl het prima is.”

Na haar master wil Schwanen zich graag specialiseren in derde generatiegedragstherapieën. Deze therapieën richten zich op het anders leren omgaan met gedachten en gevoelens, in plaats van op het veranderen ervan. “Het liefst combineer ik onderzoek, onderwijs en werken in de praktijk. Ik vind het erg leuk om te presenteren en te vertellen en ik vind het belangrijk om klinische ervaring te hebben. Of het lukt is natuurlijk de vraag. Daar kan ik me bang over gaan maken, maar ik zie wel hoe het loopt. Als je iets wil, kom je er uiteindelijk, al is het via een omweg.”

Het zou niet de eerste omweg zijn voor Schwanen. “Op het vwo blonk ik nergens in uit. Ik had zoveel verschillende ideeën over wat ik wilde. Uiteindelijk ben ik iets heel anders gaan doen: mbo uiterlijke verzorging. Het sloot op dat moment heel goed bij me aan. Ik was nog helemaal niet toe aan de universiteit of een hogeschool. Mensen zijn vaak negatief over mbo-opleidingen, dat vind ik jammer. Ik heb er ontzettend veel geleerd. Het heeft me een andere kijk op dingen gegeven. Ik was heel verlegen en leerde daar makkelijker met mensen omgaan. En natuurlijk was de stof niet moeilijk voor mij, maar je moest evengoed de boeken in, anders haalde je het daar ook niet.”

Na het mbo volgde Schwanen de hbo-opleiding creatieve therapie. “Ik wilde toch hogerop en bij uiterlijke verzorging heb je daar niet veel mogelijkheden in of je moet manager worden. Mijn specialisatie was muziektherapie. Dat vond ik erg leuk, maar ik merkte dat ik wilde weten waarom ik bepaalde dingen deed, ik had behoefte aan meer theoretische onderlegging. Aan mijn huidige master kon je niet beginnen met een hbo-diploma, dus ben ik de bachelor gezondheidswetenschappen gaan doen.”

Een kostbare investering, daarom kan Schwanen de prijs van 1500 euro erg waarderen. “Ik kan het heel goed gebruiken. Een deel gaat naar mijn collegegeld en een deel in een training ‘acceptance commitment therapy’. Die therapie richt zich op de waarden die mensen hebben. Hoe kun je je leven zo inrichten dat de dingen die jij belangrijk vindt, mogelijk zijn? Ik hou ervan om kennis op te doen, dus dit is super.”

Student Research Conference

De Student Research Conference werd op 11 november voor de zesde keer gehouden in Tilburg. De conferentie, een initiatief van de VSNU, geeft Nederlandse en Vlaamse studenten (hbo en wo) de mogelijkheid om hun bacheloronderzoek aan een breed publiek te presenteren. Hiervoor moeten ze eerst geselecteerd worden. Een beoordelingscommissie leest de ingediende papers en bepaalt welke zestig studenten hun onderzoek mogen presenteren, in de vorm van een poster of een workshop. Dit jaar kwamen drie deelnemers uit Maastricht.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)