Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De dopegezinde gemeente

De dopegezinde gemeente

Film: The Program

Het verhaal: Dramatische reconstructie van de opkomst en ondergang van wielrenner Lance Armstrong (Ben Foster). Terwijl zijn collega’s het spectaculaire verhaal van Armstrong (wielrenner overwint kanker en wint zeven jaar op rij de Tour de France) voor zoete koek aannemen, heeft de Ierse sportjournalist David Walsh (Chris O’Dowd) zijn twijfels. Hij gaat op onderzoek uit en ontmaskert Armstrong als de spil in het meest geavanceerde dopingprogramma dat de wielerwereld ooit zag.

D’r op en d’r over, want:

- Lang voordat iemand van big data had gehoord, wist uw filmrecensent – destijds nog op de lagere school – vijf jaar op rij de tourtoto van Wahlwiller (410 inwoners) te winnen met behulp van een zelfontwikkelde database met uitslagen van wielerwedstrijden. Het is maar om te zeggen dat ik hartstochtelijk van de wielersport hou, en dus oprecht benieuwd was of de Britse veteraanregisseur Stephen Frears een goede film over de affaire Armstrong zou kunnen maken.

- Het antwoord op bovenstaande vraag luidt helaas ‘nee’, maar na het zien van The program kijk ik wel reikhalzend uit naar een speelfilm over Floyd Landis, een devote mennoniet met een knagend geweten en misschien wel de meest beklagenswaardige wielrenner uit de hele Armstrong-affaire.

De rode lantaarndrager van dit filmjaar, want:

- Het verhaal van Lance Armstrong is alom bekend. Een dramatische reconstructie heeft dan ook alleen zin als het lukt om nieuw licht op de gebeurtenissen te werpen. Je verwacht iets extra’s: een nieuwe onthulling, inzicht in Armstrongs psyche, een analyse van de verhoudingen binnen de US Postal ploeg. Maar we krijgen niets van dat alles.

- Als journalistieke thriller is de film niet spannend genoeg, als psychologisch drama veel te oppervlakkig.

- The program heeft ongewild een erg hoog Koefnoen-gehalte. We zien heel veel typetjes, maar weinig mensen van vlees en bloed.

- “Je rijdt de Tour niet op een boterham met pindakaas”, zei Gerrie Knetemann al, maar kennelijk zijn er toch nog altijd mensen die het heel opzienbarend vinden dat er prestatieverhogende middelen worden gebruikt in de dopegezinde gemeente die we het wielerpeloton noemen.

- Het zou natuurlijk nog veel erger kunnen: stel je voor dat de hele film becommentarieerd zou worden door Ducrot en Dijkstra. Dan zaten we pas echt in de chasse patate.

Het salomonsoordeel: Parijs is nog ver, maar de prijs voor de meest overbodige film van het jaar is bij dezen vergeven. Of zoals Gerrie Knetemann zou zeggen: Stephen Frears zit “te harken met zijn hol open”.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)