Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Spionnenruil op Berlijnse brug

Spionnenruil op Berlijnse brug

Film: Bridge of spies

De verwachtingen voor een nieuwe film van regisseur Steven Spielberg zijn altijd hooggespannen. Voldoet hij daaraan met zijn nieuwste film, Bridge of spies? Het verhaal speelt tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Iedere fout van één van de strijdende partijen kan leiden tot een kernoorlog. In die spannende tijd, in 1960, arresteert de FBI de Sovjet-spion Rudolf Abel. Aan verzekeringsadvocaat James Donovan de ondankbare taak hem te verdedigen tijdens de rechtszaak. Als twee jaar later boven de Sovjet-Unie een Amerikaans spionagevliegtuig neerstort en de piloot gevangen genomen wordt, is het aan Donovan om een gevangenenruil te bewerkstelligen.

Spielberg koos ervoor twee genres te combineren. Bridge of spies is in de eerste helft een onvervalst rechtbankdrama. Daarin staat het proces van spion Abel centraal en de bedreigingen die Donovans familie moest doorstaan. Daarna wordt de film een spionagethriller. Donovan reist dan naar Berlijn, precies op het moment dat de Berlijnse muur opgetrokken wordt. Zoals de titel al verraadt, vindt de ruil plaats op een brug. Een prachtige scène, die zeer overtuigend in elkaar zit.

Ook de kostuums, sets en voertuigen zijn bijzonder overtuigend gemaakt. Ook valt op dat Bridge of Spies erg organisch in elkaar zitten. Zo zie je naarmate de film vordert de Berlijnse muur groeien. Minder geslaagd is de compositie van de film. Vanwege de tweedeling voelt het alsof er twee films inéén gepropt zijn. Desalniettemin blijft het verhaal lange tijd boeien.

Storend is het onvervalste patriottisme waar Spielberg zich tegen het einde schuldig aan maakt. Waar de film tot dan toe vrij neutraal overkomt (waarschijnlijk mede dankzij coscenaristen Joel en Ethan Coen), vervalt deze dan in slappe en overdreven symboliek. Zo ziet Donovan – overigens een sterke rol van Tom Hanks – in Berlijn een groep jongeren doodgeschoten worden als ze over de Muur willen klimmen. Terug in de VS ziet hij een groepje jongeren over een hek klimmen, uiteraard zonder problemen.

Bridge of spies is al met al een sterk geacteerde en mooi gemaakte film, die wat ongebalanceerd aanvoelt en daardoor de hoge verwachtingen niet helemaal waarmaakt.

Jim Pedd is alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)