Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Schaakfilm blaast hoog van de toren

Schaakfilm blaast hoog van de toren

Film: Pawn sacrifice

Hoe maak je van een uiterst onsympathiek mens een aangename hoofdpersoon? Gewoon niet. Dat is de keuze die regisseur en producent Edward Zwick maakt in zijn biopic Pawn sacrifice over het Amerikaanse schaakgenie Bobby Fischer. Centraal in de film staat de tweekamp van Fischer en de Russische wereldkampioen Boris Spassky. Zij speelden in 1972 een 21-partijen durende wedstrijd, met de wereldtitel als beloning.

Het waren de jaren van de Koude Oorlog. De Russen waren de heersende partij op het schaakbord. Geen wonder dat Fischer gedurende die periode leek te bezwijken onder alle druk om te presteren en een bijzonder vervelend persoon werd. Hoofdrolspeler Tobey Maguire doet zijn best om van Fischer een tragisch man te maken, maar slaagt daar niet in. Zo was Fischer uiterst antisemitisch, terwijl hijzelf ironisch genoeg van joodse afkomst was. Tegelijk was de Amerikaan (hij overleed in 2008) één van de beste schakers ooit. De zesde partij die hij tegen Spassky speelde behoort tot de beste schaakpartijen ooit.

Genoeg materiaal voor een drama. In plaats daarvan kiest Zwick ervoor een quasi-documentaire te maken. Met behulp van filters geeft hij bepaalde scènes de uitstraling van archiefbeelden, waardoor het lijkt alsof de hoofdrolspelers gebeurtenissen vrij statisch naspelen. Wat nog wordt versterkt doordat ook historische nieuwsuitzendingen worden gebruikt.

Jammer, want Pawn sacrifice is duidelijk een film met veel oog voor detail. Sommige scènes of sets lijken levensecht. Waar Maguire volledig opgaat in zijn rol als Fisher, staat Schreiber er over het algemeen maar stilletjes bij als Spassky. Gek genoeg is het wel de Rus die sympathiek overkomt in de film. Je zoekt toch iets van redelijkheid in de hoofdpersonen en die vind je in dit geval bij de tegenstander.

Jim Pedd is alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)