Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het voordeel van dialect

Het voordeel van dialect

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Dat was dus weer balen, deze week. Mag ik me zogenaamd als speciale gezant overal tegenaan bemoeien, binnen of buiten de uni, en is er een keer iets belangrijks, sturen ze me er niet heen! Waarheen? Naar Parijs natuurlijk! Alsof ik geen fantastische klimaatideeën zou hebben. Zo bepleit ik al jaren dat wij in de winter meteen bij het invallen van de duisternis allemaal onze universitaire panden verlaten en naar huis vertrekken om zo collectief op het elektrische licht te besparen. En op de verwarming, nu ik erover nadenk. Dat scheelt tonnen aan allerlei uitstoot, dus bingo. Ik ben wel eens een mierenneuker van een collega tegengekomen die iets mompelde over arbeidsproductiviteit en dat we dan in de zomer ter compensatie zeker tot half elf ’s avonds zouden moeten doorwerken, maar dan denk ik: joh jij ziet the bigger picture niet helemaal. Die winteruurtjes zijn sowieso niet al te productief, toch? Hier op de Berg niet hoor, dat weet ik uit eigen waarneming.

Maar goed, ik zei dat ik gepasseerd was en dat is ook zo, nota bene dubbelop! Want wie schetst mijn verbazing toen ik vernam dat de dames en heren van Facility Services de komende tijd hun hart mogen uitstorten, niet bij mij maar bij een voormalige Maastrichtse gemeentesecretaris?

Met de naam Wil Rutten, mèt eind-n gelukkig anders konden we nog familieverbanden en bezwarende politieke affiliaties vermoeden. Ik had me al zeer zitten verkneukelen bij het vooruitzicht op een duik in de krochten van deze dienst. Eerlijk gezegd, maar dat komt omdat ik kennelijk een tijdje niet opgelet heb, dacht ik dat de hele club al jaren geprivatiseerd was. Op de directeur en wat middenmanagers na dan. Outsourcen is daar lange tijd een populair tijdverdrijf geweest. De laatste poging betrof het Guesthouse, daar stak de universiteitsraad een stokje voor, en iets eerder nog waren de recepties aan de beurt. Daar word je niet blij van als je achter zo’n balie of in zo’n hokje achter schuifglas je brood verdient. Maar bij FS vinden ze geloof ik niet dat het management tot taak heeft om de medewerkers blij te maken. Misschien vinden ze wel het omgekeerde. Hoe het ook zij, de privatisering bleek te duur, de receptionisten bleven zitten. En nu zijn er weer nieuwe maatregelen aangekondigd en is het weer hommeles. Mag ik een wens uitspreken? Dat het komende jubeljaar, veertig jaar UM, niet bezoedeld wordt door interne conflicten? Dat al die receptionisten straks het hele jaar door een gezonde nachtrust genieten? Allez dan.

Want het wordt prachtig, het jubeljaar! Ik mocht een blik werpen op een stukje van het programma en zag daar allerlei dolkomische lezingen aangekondigd. Bijvoorbeeld of we straks kieuwen krijgen wanneer de aarde onder water loopt - lijkt me geen slecht idee trouwens. En over koken met kinderen - niet als gerecht mag ik hopen. En dan is er natuurlijk de bijzondere professor Leonie Cornips die haar kruistocht ten behoeve van het/de Limburgse dialect(en) onvermoeibaar voortzet. Zij praat over ‘het voordeel van dialect’. Nu viel mijn oog deze week op een interessante column in NRC Handelsblad die een schril licht op dat onderwerp werpt. Columnist Jutta Chorus schetst het begin van de oorlog in Nederland, de herinneringen van een nu 95-jarige huzaar. Hij reed begin mei 1940 van Scheveningen naar Delft in een kleine colonne met een Limburgse verkenner voorop. Bij een Nederlandse wegversperring werd de verkenner helaas van zijn motor geschoten. Waarom? Omdat ze daar dachten dat hij een Duitser was.

Ik bedoel maar, die lezing over ‘het voordeel van dialect’ mag u niet missen!

 

Albert Bergbroeder  

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: