Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Psychologie houdt vast aan fixus

MAASTRICHT. Zeven van de tien universitaire bacheloropleidingen psychologie hebben komend collegejaar geen numerus fixus meer. De Universiteit Maastricht houdt vanwege de grote toestroom en het kleinschalige onderwijs wel eraan vast. De universiteiten van Leiden en Groningen zijn nog in beraad.

In 2011 voerden alle tien de opleidingen een studentenstop in, maar de afgelopen jaren meldden zich bij de meeste universiteiten minder studenten aan de poorten dan de opleidingen maximaal wilden toelaten. In Maastricht is dat niet het geval. De Engelstalige bachelor die dit collegejaar van start ging, trok ruim duizend toekomstige studenten aan die de decentrale selectie doorliepen. Dat leidde uiteindelijk tot 490 eerstejaars. “Onze fixus is eigenlijk 450”, zegt Tom Smeets, portefeuillehouder onderwijs. “Maar je deelt meer plaatsingsbewijzen uit, omdat er altijd een deel niet komt opdagen.” Dit jaar bleven meer mensen dan verwacht bij hun keuze voor Maastricht.

De opleiding kan het aantal studenten aan, maar moest wel creatief zijn. “In onze collegezaal passen maar 430 mensen. Daarom hebben we aan het begin van het jaar het MECC afgehuurd. Er zijn inmiddels wat mensen afgevallen en niet iedereen komt altijd opdagen, dus het is nu niet meer nodig.” Verder verloopt alles soepel. “We hebben afgelopen zomer hard gewerkt om voldoende ruimtes en tutoren te krijgen. Maar dit is wel het maximum, wil je het kleinschalige onderwijs en de kwaliteit behouden.” Vandaar dat de opleiding vasthoudt aan de fixus. “Het risico dat we overspoeld worden met studenten is te groot. We hebben nu al 30 procent meer aanmeldingen dan vorig jaar om deze tijd.”

Voorzitter Esther Crabbendam van vakbond FNV-Jong vraagt zich af of het nu wel slim is dat zoveel universiteiten de studentenstop loslaten. “Afgestudeerde psychologen komen moeilijk aan een baan”, zegt ze. “Daar wordt vaak misbruik van gemaakt. Ze komen terecht in schijnconstructies, of op veredelde stageplekken.”

In 2014 was bijna vijftien procent van de recent afgestudeerden in de categorie ‘gedrag en maatschappij’ werkloos, blijkt uit de dinsdag gepubliceerde arbeidsmarktmonitor van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt. Alleen afgestudeerden van taal- en cultuuropleidingen vinden moeilijker een baan. Van de technici was maar 5,4 procent werkloos en van de leraren 9 procent.

Opleidingsdirecteur Henk Boer van de Universiteit Twente vindt landelijke afspraken die ervoor zorgen dat elke afgestudeerde straks een baan heeft, onverstandig. “Om twee redenen. Eén: het belemmert de keuzevrijheid van studenten. En twee: je krijg een soort kartelvorming. Dat zie je in de geneeskunde gebeuren. Er wordt een kunstmatige schaarste gecreëerd en dat kan allerlei ongewenste effecten hebben.”

Smeets ziet geen reden om de numerus fixus in Maastricht te verlagen. “Dan ben je roomser dan de paus. Het heeft geen zin als andere opleidingen het niet doen, dan gaan studenten gewoon ergens anders heen. Sowieso hebben we hier een international classroom, wat het baanperspectief breder maakt, dat van alle sociale wetenschappen bij psychologie nog altijd het beste is.”

HOP/CF

Categories:Categorieën:
Tags:
FPN

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)