Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vibratie in de kuiten

Vibratie in de kuiten

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Zoals onze peroxidale provinciegenoot niet ophoudt te blaten: het moet niet gekker worren. Wat niet? Nou, dat er hier op 4 december ’s morgens vroeg tegelijkertijd twee Sinterklazen in de refter op de Berg verschenen. Niet dat ik was uitgenodigd hoor, sinds ik ben ‘afgedaald’ naar de haarvaten van de uni ben ik voor de Berg een non-entiteit geworden. Daar moet u, als u niet op de Berg werkt, maar eens over nadenken. Goed, twee Sinterklazen, ik was niet uitgenodigd, wie wel eigenlijk? En dat ik het weet heb ik louter en alleen te danken aan onze onvermoeibare universitaire voorlichter en woordvoerder Fonske. Die twittert namelijk, en ik volg hem. Ik twitter overigens zelf ook, alleen doe ik het spaarzaam want ik vind persoonlijk dat je wel iets te melden moet hebben, daar ben ik ouderwets in. Goed, Fonske twitterde dus een foto van de twee Sinterklazen. Geen Zwarte Piet te zien.

Ik raakte ervan aan de mijmer. Waar is de tijd dat leden van ons College van Bestuur zich niet te goed waanden om met een stel enthousiaste zwarte studentpieten overal in onze gebouwen cadeautjes uit te delen? Ik herinner me een paraplu, een usb-stick, dat soort dingen. Je zat er niet op te wachten en een beetje kinderachtig was het ook, maar het gebaar was hartverwarmend.

En nu? Niks niemendal. Het College was rond Sinterklaas in geen velden of wegen te bekennen. De plaat gepoetst. Collectieve adv, zelfs heer Nick was er niet en dat zegt wat want hij is er àltijd. Er waren alleen die twee snoeshanen ‘s morgens in de refter.

Maar waarom doen onze hoogste bazen het eigenlijk niet meer? Hebben ze iets anders te doen? Daar laat ik, zoals opa Bergbroeder altijd zei, maar even de ‘korte militaire lach’ op los: Ha!

Of zijn ze bang voor de zwartepietendiscussie? Ja, dat moet het wezen. Nu Zwarte Piet niet meer de exotische lolbroek mag zijn die hij altijd was, nu hij plots een diep-racistisch symbool blijkt waar niemand nog vóór mag zijn; tja, daar gaat ons hoge College zijn vingers niet aan branden, ech nie. Want ons hoge College is wel voor discussie maar niet over van alles en nog wat. Daar worden ze maar zenuwachtig van. Van het een kan het ander komen, nietwaar? Neem de Nieuwe Universiteit. Toen die lui in Amsterdam amok gingen maken zat onze grote Germanicus onder de kalmeringspillen. En toen zijn UvA-collega Louise Gunning werd weggebonjourd zagen we hem al proactief met kartonnen dozen over de gangen stiefelen. Ik heb wel eens gepoogd hem gerust te stellen, hem wat vaderlandse culturele antropologie bij te brengen. Dat de stammen in de hoofdstad heel andere rituelen kennen dan hier, en zo meer. Hij wilde er niets van weten. “Als ze mai kommen absetzen moes iek prepariert zain” mompelde hij, en slofte met de zoveelste doos naar zijn bestelautootje. Later ging de hele boel weer vice versa, toen eenmaal kristalhelder was dat de Maastrichtse variant van de Nieuwe Universiteit, de NUM, uit anderhalve man en René Gabriels bestond. En dat de zwaarste aanslag op de gemoedsrust der Bergbewoners tot nu toe bestaat uit een roodgekalkt vierkant op de kinderkopjes voor de ingang. De bedoeling daarvan schijnt te zijn dat de heren bestuurders als ze er overheen lopen een soort vibratie in de kuiten voelen. En dat dat dan weer vertaald wordt in tegemoetkomendheid jegens de NUM'ers. 

Maar ja, voorlopig is het bij de NUM oorverdovend stil, weigert het college gezellig met ons allen Sinterklaas te vieren, wordt er straks op de nieuwjaarsreceptie weer een medewerker van het jaar benoemd die niet A. Bergbroeder heet, en is het overal in de rest van de wereld ook nog eens goed mis. Je zou er een winterdepressie van krijgen, nou ja, als het buiten niet zo warm was. 

 

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: