Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Pzlxjbmgulqlzvki

Pzlxjbmgulqlzvki

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Als je een aap achter een computer zet en maar lang genoeg willekeurig toetsen aan laat slaan, zal hij vanzelf een keer de volledige werken van William Shakespeare letter voor letter reproduceren. Dit is de stelling van de eeuwig typende aap. Regelmatig heb ik me een eeuwig typende aap gevoeld. Essays, papers, take-home tentamens, noem het maar op. Met een grote mok koffie installeerde ik mezelf achter de computer en begon maar lukraak te typen. De ene letter na de ander, soms een spatie, hier en daar een punt, of als ik de zin nog niet lang genoeg vond een komma. Ik hoefde enkel de goede stukken tekst op waarde te schatten, die bij elkaar te voegen, en voilà, weer een vak afgerond.

Maar de beoordelingen voor mijn schrijfwerkjes bleven achter bij de status van meesterwerk die ik ze in mijn jeugdig enthousiasme al toebedacht had. Een verrassing is dat natuurlijk niet, aangezien de eeuwig typende aap niet voor niets eeuwig typt. Een aantal pogingen om een digitale aap daadwerkelijk meesterwerken te laten schrijven faalde tot nu toe dan ook jammerlijk. Zo is er de in 2003 gelanceerde Monkey-Simulator die het wist te presteren om een reeks van 24 aaneensluitende karakters uit Shakespeare’s Henry IV te reproduceren. “RUMOUR. Open your ears; 9r"5j5&?OWTY Z0d…”, luidde de tekst. Volgens berekeningen waren daar 2,737,850 miljoen miljard miljard miljard aap-jaren voor nodig. Dat is een rendement waar je als student met een snel naderende deadline weinig mee kunt. Dus wendde ik me in het vervolg maar tot het aloude recept van bloed, zweet en tranen.

Recent echter is er een initiatief van de grond gekomen dat de eeuwig typende aap nieuw leven inblaast en perspectief biedt voor de ambitieuze doch luie student. The library of Babel is een online bibliotheek die alle mogelijke teksten die ooit geschreven zijn en geschreven zullen worden bevat. Deze column is bijvoorbeeld niet nieuw, maar is al te vinden op pagina vijftien, van het boek pzlxjbmgulqlzvki. Net zoals Michelangelo’s beelden al in het marmer verstopt zaten, zitten alle meesterwerken die in de toekomst nog geschreven zullen worden al verstopt in de The Library of Babel. Dus ook de masterscriptie die ik vanaf januari zal gaan schrijven. Het enige wat me te doen staat is het overtollige marmer weghakken. “Schrijven is schrappen,” leerde mijn docent Nederlands mij ooit al eens.

Arjen van der Heide

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2020-01-31: Bauke
Sterk! Vooral van dat rendement.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)