Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Go with the flow

 Go with the flow

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Laura (24): “Als dingen niet lopen zoals gepland, heb ik daar last van. Is de trein vertraagd, heb ik een platte band, of regent het als ik fiets, dan word ik chagrijnig. Hoe kan ik hier beter mee omgaan?”

Ingrid: Sinds de komst van de buienradar fietsen en lopen we minder in de regen en door onze navigatiesystemen komen we nauwelijks in files terecht. Mijn e-reader zorgt er tegenwoordig voor dat ik zonder boek kom te zitten. Weet dat ik het vreselijk vind om niet weg te kunnen duiken in een roman. Dit alles is gericht op het krijgen, hebben en behouden van controle. Controle is het hoogste doel, zo lijkt het. Ga maar na. Kom je een bekende tegen, dan kun je die begroeten met een ‘alles onder controle?’ Dat kan gewoon. Niemand kijkt daar raar van op. Het suggereert dat we alles in de hand kunnen hebben en dat het dan heel goed met ons gaat.

We controleren en manipuleren opdat we dan nog lang en gelukkig leven. Dat eerste lukt aardig. Onze levensverwachting neemt toe, maar worden we ook alsmaar gelukkiger? Ik denk van niet. De toename van controlemechanismen als de buienrader gaat namelijk hand in hand met een afname van onze frustratietolerantie. En zie daar: stoom uit je oren als je eens een keer nat regent.

In de TV-serie Sunny Side of Spirit gaat filmmaker Sunny Bergman op zoek naar nieuwe oplossingen voor problemen van onze geest. In de eerste aflevering doet ze dat in Ghana. Neem het zoals het komt, is het motto in dit land. Daar zijn ze goed in, die Ghanezen. Niemand maakt zich druk als de bus te laat komt of als een afspraak niet doorgaat. Opmerkelijk genoeg komt het woord depressie in de Ghanese talen niet voor. Zouden die twee – het nemen zoals het komt en geen woord voor depressie – met elkaar te maken hebben? Het zou me niets verbazen.

Daag jezelf uit, Laura en laat de controle los. Vertrek eens van huis zonder de buienrader te hebben bestudeerd en neem het vervolgens zoals het komt. Go with the flow of zoals ooit iemand schreef: “Heb de kracht om te veranderen wat je kunt veranderen, de moed om te verdragen wat je niet kunt veranderen en de wijsheid om het verschil te zien.”

Ingrid Candel      

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: