Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Toch deal tussen universiteiten en Elsevier

Toch deal tussen universiteiten en Elsevier

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

NEDERLAND. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en uitgeverij Reed Elsevier hebben een principeakkoord bereikt. Op het nippertje. Want zou er 31 december geen overeenkomst liggen over verlenging van het abonnement en open access – gratis toegang tot artikelen geschreven op basis van publiek gefinancierd onderzoek – dan zouden wetenschappers geen toegang meer krijgen tot nieuwe Elsevier-publicaties. Elsevier is de grootste uitgever van wetenschappelijke tijdschriften (meer dan 2000 titels, waaronder Cell en The Lancet).
Menig universiteit nam de afgelopen weken voorzorgsmaatregelen in het geval van een slechte afloop. De Maastrichtse universiteitsbibliotheek beloofde de staf bij te staan in het zoeken naar alternatieven om aan stukken te komen, bijvoorbeeld via digitale platforms of sociale media.
Maar het noodscenario lijkt niet in werking te hoeven treden, want na ruim een jaar moeizaam onderhandelen hebben de universiteiten deze week een deal gesloten. Open access was het belangrijkste pijnpunt – eerder dit jaar zijn er wel al afspraken gemaakt met andere uitgevers, zoals het Duitse Springer (1500 titels).
De Nederlandse universiteiten en de overheid willen dat uitgevers de omslag maken naar een open access-model waarbij artikelen voor iedereen vrij toegankelijk zijn (de onderzoeker betaalt voor publicatie). Bij het traditionele abonnementenmodel zijn het juist de universiteiten die een godsvermogen betalen aan de uitgever om de bladen te mogen lezen – en dat terwijl het de wetenschappelijke staf is die diezelfde artikelen aanlevert, reviewt of redactiewerk verricht.
Het principeakkoord met Elsevier houdt in dat er wel abonnementsgeld wordt betaald, maar dat wetenschappers daarbovenop de mogelijkheid hebben om in sommige tijdschriften zonder extra betaling open access te publiceren. Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen: “De universiteiten streven ernaar dat in het derde jaar van de overeenkomst, in 2018, 30 procent van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is.” In welke tijdschriften Maastrichtse wetenschappers kunnen publiceren is nog niet bekend. De overeenkomst is gesloten tot en met 1 januari 2019.
 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)