Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Aap

Aap

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Milan (26): “Ik pieker me suf. Over hoe ik zaken moet aanpakken, maar ook over de manier waarop ik dingen heb gedaan. Moe word ik van al dat denken. Hoe krijg ik rust in mijn hoofd?”

 

Ingrid: Op de fiets naar het centrum van de stad. Al tig keer heb ik deze weg langs de Maas afgelegd, maar nooit eerder viel mijn oog erop. Pas nu zie ik het gedicht op de gevel van theater De Bordenhal. Ik stap af om het te lezen en vind het mooi.

Het komt wel vaker voor dat het leven aan me voorbij gaat. Zo kan ik televisie kijken zonder iets te zien en eten zonder iets te proeven. Op die momenten hebben mijn gedachten me figuurlijk meegenomen naar een andere plek. Ik herkauw dan een gesprek dat ik eerder die dag heb gevoerd of bereid een klus voor die geklaard moet worden. Nutteloos, maar dit is hoe ons brein werkt. En met ons bedoel ik niet alleen dat van jou en mij, Milan.

Onze geest wordt ook wel monkey mind genoemd. Net als een aap, springen gedachten alle kanten op. Als we ons daar niet bewust van zijn, zitten we mentaal vaak ergens anders dan fysiek. Daar waar we in gedachten vertoeven, in het verleden of in de toekomst, is het vaak niet zo aangenaam. We krijgen er stress van en het maakt ons somber. Doodzonde. Ook omdat er door die mentale dwalingen veel aan onze neus voorbij gaat. Zoals gedichten op gevels, televisieprogramma’s, gerechten en alles wat de natuur te bieden heeft.

Tem je aap en doe mindfulness-oefeningen. Dat is niets meer en niets minder dan het trainen van je aandacht. Vraag je steeds weer af waar je bent met je gedachten. Als je merkt dat je bent afgedwaald en je bevindt op een plek waar je niet wilt zijn, breng jezelf dan weer met zachte hand terug naar het hier-en-nu door je aandacht te richten op je ademhaling of je zintuigen. Zie, ruik, voel, luister en proef. Kortom, leef. In het hier-en-nu is het vaak zo slecht nog niet.     

Ingrid Candel      

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)