Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Het werkbelevingsonderzoek

Het werkbelevingsonderzoek

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Toen ik onlangs mijn mail thuis opende slaakte ik een kreet. Zo luid dat mevrouw Bergbroeder spoorslags aan kwam rennen. Op mijn scherm stond de volgende vetgedrukte vraag: Komt u graag naar uw werk? Ik schrok me een hoedje. Hoezo? Vinden ze soms dat het minder is geworden? Willen ze me demoten, of demotiveren, o nee, demoveren?

Mevrouw B. stelde me gerust:

- Waarom schrik je daar nu zo van, Albert? Je werkt je toch uit de naad? Hoeveel van die  …eh, die dingen, hoe noem je dat ook al weer, van die ZZ-Topdingen, die zelfklevende nota’s schrijf je wel niet per week?

-Dat heet zelfdragende notities, schat. ZDN’s. Waar jij het over hebt was ‘n popbandje.

-Whatever, maar goed, jij doet je best en je doet het toch met plezier?

-Grumpf, de ene keer wel, de ander keer niet hoor. Die nota’s verdwijnen vaak in een la om er nooit meer uit te komen. Dat motiveert niet echt.

-Ja, maar laten we nu eens kijken, is die mail alleen aan jou gericht? Nee, die is voor iedereen. Hier, lees: Wat maakt uw werk leuk of niet leuk? Is er voldoende uitdaging en verantwoordelijkheid? Hoe groot is uw werkdruk? Hoe is de sfeer onder de collega’s en de relatie met uw leidinggevende?

-Maar dat zijn toch gewetensvragen van jewelste? Hoe groot is mijn werkdruk? Hoe is de relatie met mijn leidinggevende? Moet ik daar de waarheid over vertellen?

-Rustig nou Bertje, eens kijken wat er verder staat, het gaat om een medewerkerswerkbelevingsonderzoek, jezus wat een woorden verzinnen ze daar bij jullie. Het zou al helpen als ze eens normaal leerden praten, denk je niet? Misschien moet je dat ook maar eens invullen. Goed, even doorklikken naar de toelichting van het College van Bestuur, oeps, ik zit meteen onderaan. Hé, zie je dat deze enquête voor oktober vorig jaar was gepland? ’t Is nu bijna maart! Gaat dat altijd zo? Laten ze zich dan maar Leading in Yawning noemen, dat zit dichter bij de waarheid. Oké, even terug, hmmmm, hier, kijk, de relatie met de direct leidinggevende en de discrepantie tussen ervaren en gewenste leiderschapsstijl blijkt .. pompom..  een belangrijke factor te zijn bij ..humtiedum…  psychosociale (over- of onder-)arbeidsbelasting en is een goede voorspeller van verzuim en arbeidsongeschiktheid om psychische redenen. Wat kunnen ze daarmee bedoelen? Dat als je een lul van een baas hebt die zichzelf heel geweldig vindt, dat je dan om psychische redenen mag verzuimen? Haha, dan kan de halve wereld wel thuisblijven, haha. Nou Albert, jij bent nog geen dag, wat zeg ik, nog geen halve dag thuisgebleven om psychische redenen, terwijl je baas daar toch alle....

-Sssttt!! Niks over mijn baas! Feind hört mit! Je weet het nooit tegenwoordig!

-Ach, jochie toch, doe niet zo mal, we zijn hier thuis, veilig, kom maar effe bij me, hou ik je eventjes vast….gaat het al beter?

-Stop stop! Pff, ik krijg geen adem meer... Maar denk je dat ik echt mag zeggen wat ik vind van mijn baas?

-Tuurlijk joh, ze zeggen dat het anoniem blijft, dus je kunt je gang gaan, eindelijk. Wat was het ook al weer, die had toch die sauerkrautcursus gedaan?

-Krauthammer bedoel je.

-Whatever, en daar had hij toch empathische gevoelens aangeleerd? En actief luisteren, en het tonen van positieve intenties? Hij wist toen toch alles over evolutiegesprekken en stijgende en dalende vragen?

-Ja, dat is waar, dat heeft hij een keertje uit de doeken gedaan. We konden ons lachen niet houden, geen mens begreep waar hij het over had. En vervolgens bleef alles bij het oude.

-Nou, dan zeg jij straks dat er inderdaad een discrepantie is tussen de ervaren en gewenste leiderschapsstijl. Het zal je in ieder geval opluchten.

-Da’s waar. En hou me nu maar weer even vast.

 

Albert Bergbroeder

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)