Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Viespeukerij

Viespeukerij

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Mijn moeder kwam een dagje naar Maastricht en nam een cadeautje voor me mee. Het was overduidelijk een boek, dat zou ik ook zonder het papier van de Selexyz hebben geweten. “Ik heb het ook gelezen, na een tip van Jannie”, zei mijn moeder terwijl ik het papier van het cadeau scheurde. Jannie is onze buurvrouw van vijfenzestig. “Ik moet zeggen, ik vind het geweldig”, ging mijn moeder verder, “de overige delen krijg je ook als je wilt”. Diep van binnen hoopte ik dat mijn moeder het over Harry Potter had, maar het kwaad was al geschied. Ik heb Vijftig tinten grijs van mijn moeder gekregen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben me er ten volle van bewust dat ik niet door de ooievaar ben gebracht. Toch is er een heilige grens die E.L. James heeft overschreden. En ik sta hier niet alleen in, ook onder mijn dispuutsgenootjes klinkt protest. Mijn moeder is trouwens niet de enige moeder die de gehele serie in een paar weken heeft gelezen, zo blijkt als ik het boek laat zien. Een dispuutsgenootje vertelt met tranen in haar ogen dat zelfs haar vader het boek gewoon in de trein leest.

Ik hoopte nog dat ik me druk had gemaakt om niets, dat het allemaal wel meeviel. Dus nadat die vijftig tinten een paar weken op mijn kamer hadden liggen verstoffen, besloot ik toch maar een stukje te lezen. Het was een traumatische ervaring en ik zou iedereen willen zeggen: DOE HET NIET. Het is natuurlijk gewoon geschreven porno en bij de gedachte dat mijn moeder dat las – sterker nog, ze had ervan genoten!- had ik zin om mijn eigen haar uit te trekken of zoutzuur over mijn benen te gooien.

E.L. James heeft met haar viespeukerij het fundament van de traditionele verhoudingen totaal verpulverd.

De tijd is aangebroken dat kinderen hun ouders moeten afremmen en beschermen tegen zichzelf. Alsof we het zelf nog niet moeilijk genoeg hebben.

E.L. James, bedankt.

 

 

 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)