Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Uit het sociaal isolement

Uit het sociaal isolement

Project: Een stem voor de gezinnen in armoede in Vaals

Wat willen mensen die al jaren in armoede leven, laag zijn opgeleid en vaak arbeidsongeschikt? In Vaals leeft een op de zeven huishoudens onder de armoedegrens. Voor de gemeente – die al langer bezig is met armoedebeleid –  is het aanleiding om in het nieuwe jaar een aanvraag in te dienen bij het landelijke NutsOhra, een fonds dat de kansen van kwetsbare groepen wil vergroten. Aan het project ‘Een stem voor de gezinnen in armoede in Vaals’ werken ook de Universiteit Maastricht en de GGD Zuid-Limburg mee.

Kelly Stessen, onderzoeker bij Health promotion (GVO): “We hebben de afgelopen maanden in kaart gebracht waar de subsidie voor gebruikt kan worden – welke wensen hebben mensen die dag in dag uit in armoede leven, waar lopen ze tegenaan? Omdat ze het vaak moeilijk vinden om hun situatie onder woorden te brengen, is gekozen voor photo voice, een methode waarbij ze aan de hand van foto’s hun behoeftes duidelijk maken.”
Tien mensen uit acht gezinnen meldden zich voor deelname aan het fotoproject. “In totaal hebben we 89 foto’s verzameld, van grofvuil in een achtertuin tot een speelgoedautootje met een kruis erdoor. Wat voor de meeste mensen heel normaal is – ik pak de auto en rijd naar de supermarkt, de kringloopwinkel, het ziekenhuis of het milieupark – is voor deze mensen niet normaal. Ze zijn afhankelijk van de bus wat ze ook nog eens zes euro kost.”
Wat Stessen opviel was hoezeer de deelnemers uit hun sociaal isolement willen komen en bereid zijn elkaar te helpen en de handen uit de mouwen te steken. “Ze juichen de komst van een buurthuis toe, willen eraan bijdragen, gastheer- of vrouw zijn, klusjes doen.” Ook doen ze een oproep voor een kringloopwinkel. “Die ontbreekt in Vaals.” Mocht er inderdaad geld komen van NutsOhra dan zouden  deze mensen echt geholpen zijn, meent Stessen.
 

De fototentoonstelling wordt donderdag 17 december geopend om 16.00 uur in de bibliotheek van Vaals, Sint Jozefplein 51. De posters zijn ook in het gemeentehuis in Vaals, café Oud Lemiers en Taverne IJscafé Oud Vijlen te bekijken tot half januari.

 
Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)