Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Collegegeld per vak buitengewoon ongelukkig plan”

NEDERLAND/MAASTRICHT. Collegegeld betalen per vak, in plaats van per jaar. Over dat idee van regeringspartijen VVD en PvdA vergaderde de Tweede Kamer afgelopen dinsdag. Vandaag stemt de Kamer over de ingediende motie. De oppositiepartijen zijn tegen en ook de Maastrichtse onderwijskundige Wim Gijselaers ziet er niets in.

“Een buitengewoon ongelukkig plan”, zegt Gijselaers. Hij voorziet lange discussies met studenten als ze vakken kunnen inkopen. “Studenten gaan dan onderhandelen over het aantal blokken dat ze moeten halen om een diploma te krijgen. Stel, je zegt dat ze acht blokken moeten halen. Maar ze halen een vak niet, of het voldeed niet aan hun verwachtingen of ze vinden het zelf niet binnen hun programma passen. En dan willen ze toch hun diploma. Ik zie de beroepszaken al voor me.”

Een ander probleem is volgens Gijselaers dat studenten zullen verwachten dat ieder vak dezelfde (meetbare) kwaliteit heeft. “Met het bijbehorende studieresultaat, daar betalen ze tenslotte voor. Uit onderzoek in de VS blijkt dat met een oplopend collegegeld de druk op docenten om een hoog cijfer te geven enorm toeneemt. Studenten halen daar twee keer zo vaak een A+ dan tien jaar geleden, terwijl de kwaliteit hetzelfde is gebleven.” Bepaalde blokken zullen minder populair worden. “Bijvoorbeeld periodes waarin je wordt voorbereid op de scriptie en onderzoek. Die hebben weinig contacturen, en daar kijken studenten naar.”

Ook de kosten zullen stijgen. “Je bent relatief veel geld kwijt aan de administratieve organisatie, wat dan weer niet naar het onderwijs zelf kan gaan.”

Toch zit er ook een goede kant aan het plan. “Het stimuleert universiteiten om te kijken hoe een studie en een baan beter te combineren zijn. Het is goed om een serieuze discussie te voeren over flexibiliteit, maar wel als middel, niet als doel. Niet ieder vakgebied kan flexibel zijn.  Aan bijvoorbeeld geneeskunde en accountancy zitten bepaalde landelijke eisen waar een student aan moet voldoen.”

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)