Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nog vreeswekkender dan Darth Vader

Nog vreeswekkender dan Darth Vader

Photographer:Fotograaf: still uit Star Wars

Film: Star Wars - The force awakens

Na jaren wachten is-ie er eindelijk: het zevende deel in de Star wars-reeks The force awakens. De film werd in 2012 aangekondigd, nadat Disney het bedrijf Lucasfilm had opgekocht. De bedoeling? Er een eindeloos verhaal van te maken, met elk jaar een nieuwe film. Gezien de vier miljard dollar die Disney neertelde voor Lucasfilm, zal dat niemand verbazen. Maar dan moet The force awakens wel een kaskraker worden. En dat valt te bezien na de matige prequel-films van tien jaar geleden.

Disney speelt op veilig. Oudgedienden zoals Harrison Ford keren terug en ook scenarist Lawrence Kasdan (The empire strikes back) werkte mee aan de film. Verder trok de studio regisseur J.J. Abrams aan, die eerder in 2009 met succes de Star trek-franchise nieuw leven in blies. Die haalde gelukkig frisse nieuwe gezichten binnen voor de hoofdrollen (Daisy Ridley, John Boyega en Adam Driver). Vanaf het begin is duidelijk dat zij de franchise in de toekomst moeten dragen.

The force awakens vindt dertig jaar na de gebeurtenissen in Return of the Jedi (deel 3) plaats. Uit de restanten van het Keizerrijk rees de politiek-militaire organisatie First Order op, die nog altijd in gevecht blijkt met de rebellen. Die krijgen het nu zwaar, want First Order heeft een superwapen gebouwd: de Starkiller base. Het kan complete planetenstelsels in één klap verwoesten. Voor Star wars-fans zal dat bekend in de oren klinken. Los daarvan drijft het verhaal op een superwapen dat vernietigd moet worden, op een robot met een belangrijke missie en een nobody die uiteindelijk somebody wordt.

Het klinkt misschien wat geforceerd. Toch is het verhaal redelijk origineel en draagt een aantal verrassingen in zich. Bovendien zijn er knappe special effects, spannende actiescènes en de nieuwe schurk Kylo Ren. Hij is met z’n woedeaanvallen nog vreeswekkender dan Darth Vader. Niettemin valt te hopen dat toekomstige films meer op zichzelf staan en daarmee aan originaliteit winnen. Al is het moeilijk om niet met een grote glimlach de zaal uit te lopen.

 

Jim Pedd is alumnus van Fasos en freelance filmjournalist

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)