Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Een betere wereld?

Een betere wereld?

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Ineens stonden ze er weer, de kerstbomen. Een giga-geval bij ons in de hal van de Berg. Bij het SSC ook een grote. Ook wat kleinere exemplaren her en der in de uni-gebouwen. Hoe gaat dat toch? Waarom zie ik nooit iemand zo’n ding neerzetten? En hoe zitten ze eigenlijk in elkaar? In stukken geschroefd? Want denk niet, lezer, dat we hier echte natuursparren in huis halen, welnee, het zijn kunstbomen, nepbomen, dichter begroeid dan in het grote enge dierenbos en met een karrevracht aan ballen. Zo vol hangen we hem thuis bij de Bergbroedertjes niet hoor, dan breken de takken.

Goed, ineens staan ze daar. Waarschijnlijk in het holst van de nacht geplaatst door medewerkers van de facilitaire dienst, nu om onduidelijke redenen Facility Services geheten - ze spreken onderling eerder Limburgs dan Nederlands - en sinds kort collectief in therapie wegens minder fijne verhoudingen met het management. Ik heb met ze te doen, zeker zo tegen het einde van het jaar, als de contemplatie toeslaat en de balans wordt opgemaakt. Wéér een jaar geleefd, weer een jaar gewerkt. En waarvoor?

Want wat, waarde lezer, hebben we bijgedragen aan de wereld? Laat staan aan een bétere wereld?

Lastige vragen hoor. Als ik mijn oor te luisteren leg binnen deze open inrichting krijg ik veel klein leed over me heen. Onderzoekers aan de Tongersestraat die zich benauwd afvragen of hun zoveelste paper over de marketingstrategieën van het midden- en kleinbedrijf hen straks een plek in de hemel gaan bezorgen. “Reken er maar niet op”, zeg ik dan, want valse hoop mag je niet voeden en ze zijn groot genoeg om nu eindelijk eens de waarheid onder ogen te zien. Of de onderzoekers aan gene zijde van de Maas die twijfelen over het nut van het zoveelste dure scannerexperiment, de zoveelste lelijke mensenkop waarvan ze de inhoud, if any, in beeld proberen te brengen en zich vervolgens vertwijfeld afvragen waar ze nu eigenlijk naar zitten te kijken.

Is onze wereld door dit soort bezigheden er beter op geworden? Wat vind je zelf?, zei mijn psychiater dan als ik met moeilijke vragen bij hem kwam. Want ja, ook ik twijfel wel eens over mijn dagbesteding. Natuurlijk, ik heb – je bent beleidsambtenaar of niet - me suf geschreven aan de ene zelfdragende notitie na de andere, ik heb de een na de ander in een la zien verdwijnen maar later toch getriomfeerd als hij weer, een papieren reddende engel, boven water werd gehaald omdat ze er eindelijk achter kwamen dat ik hartstikke gelijk had. Maar ja, intussen is je ego dan al behoorlijk gedeukt, vandaar die shrink.

Maar, hoor ik de idealisten onder u zeggen, we hebben ons toch met z’n allen heel nuttig gemaakt door al die studenten vol te proppen met kennis en vaardigheden en ze vervolgens de wereld in te schoppen?

Nou nou, denk ik dan, kennis, vaardigheden? Spreken ze met twee woorden? Eten ze met vork en mes? Zo niet, dan komen ze niet ver, wat ik u brom. En kennis: vraag ze naar de Wet van Newton, naar de Slag bij Heiligerlee, en de blik wordt troebel. Zit er ooit een student bij De Slimste Mens? Nee toch?

Of verlang ik te veel? Ben ik ouderwets? Moet ik blij zijn als ze vlot kunnen feesboeken?

Tja, misschien wel. O tempora, o mores, van die dingen. Kerstmis komt eraan, Germanicus cum suis hebben beloofd straks met alle ambtenaren een liedje bij de kunstkerstboom te willen zingen, meerstemmig en meertalig, (O Tannenbaum) ik kijk er naar uit. Ik wens u een zalig....; ach, laat ook maar.

Albert Bergbroeder

 

 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)