Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Drie UM-economen in ESB top 40

Drie UM-economen in ESB top 40

MAASTRICHT. Drie UM-economen prijken in de jongste Economen top 40, zoals altijd gepubliceerd in vakblad Economisch Statistische Berichten. Hoofddocent Nils Kok staat het hoogst genoteerd op plaats 8; daaronder volgen prof. Jean-Jacques Herings op 29 en prof. Ko de Ruyter op 37. De notering berust op de vijftien hoogst scorende artikelen van 2010 tot 2014.

Marketingdeskundige Ko de Ruyter, die al eerder in de top 40 stond, beschouwt ESB als een van de 'exotische nieuwkomers', die economie verbinden met psychologie, neurologie of biologie. Geen rare vogels volgens het vakblad maar exponenten van een nieuwe trend. De Ruyter probeert te achterhalen of het plezier om te winnen verband houdt met een inkomenseffect. UvA-econoom Erik Plug (34) vraagt zich af of homo's minder competitiegevoelig zijn dan hetero's, of er een inkomenseffect optreedt als mannen of vrouwen een geslachtsveranderende operatie hebben ondergaan.

ESB stelt tevens op basis van de top 40 een ranglijst van faculteiten samen, de Institutentop. De UM staat al jaren in de middenmoot en dat is nu ook het geval: de vijfde plaats (van de acht). Tilburg prijkt op de eerste plaats, gevolgd door Rotterdam. Beide faculteiten gaan eenzaam aan kop. Dat terwijl Tilburg vijf onderzoekers zag verdwijnen omdat ze niet voor minstens een halve fte aan een Nederlandse instelling verbonden zijn - een nieuwe eis voor een plek in de ranglijst.

De Maastrichtse hoogleraar Lex Borghans schreef over de top 40 een kritische column op de ESB-website. "De laatste tijd wordt van onderzoek steeds meer een wedstrijdsport gemaakt, waarin het draait om de vraag wie de beste is", schrijft Borghans. "Het gevolg is dat onderzoekers elkaar te slim af proberen te zijn, minder open praten over onderzoek, liever onderzoek doen dat snel tot resultaten leidt dan veel energie te steken in onderzoek dat in de verdere toekomst iets interessants op kan leveren."

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)