Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Chantalle Berghmans: “Ik had de hele mensa volgeplakt met mijn posters”

Chantalle Berghmans: “Ik had de hele mensa volgeplakt met mijn posters” Chantalle Berghmans: “Ik had de hele mensa volgeplakt met mijn posters”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Chantalle Berghmans/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Chantalle Berghmans.

Studie: Ik had stiekem de droom om actrice te worden, maar ik zette niet door. Ook is de Hoge Hotelschool voorbij gekomen, maar mijn ouders raadden me aan om breder te kijken. Het werd bedrijfseconomie, dan kon ik altijd nog de horeca in. Ik was nogal verlegen en het werken in kleine groepjes zou me hopelijk helpen om daarvan af te komen. Ik heb bijna twaalf jaar gestudeerd, behoorlijk lang, maar dat komt vooral door alle dingen die ik tussendoor heb gedaan. Voor de lokale televisiezender TV8 struinde ik bijvoorbeeld het Limburgse nachtleven af; een van mijn hoogtepunten is een interview met Tiësto (zijn eerste voor televisie) in de Bonbonnière. Het uitgaansprogramma Nitelife dat ik zelf produceerde werd in het weekend opgenomen en op donderdag- en vrijdagavond uitgezonden. Als kind stond ik graag op het podium, dan was ik helemaal niet meer verlegen. Daarom paste het werk voor de camera ook zo goed bij mij. Ik weet nog dat ik de hele mensa had volgeplakt met posters voor mijn programma. Ik stond er met mijn hoofd op, dus de gebouwenbeheerder wist me snel te vinden. De meeste moesten er vanaf worden gehaald, ondanks dat hij wel groot fan was van Nitelife.

Docent: Christian Kerckhoffs, docent kwantitatieve methodes. Het was een verschrikkelijk vak, maar hij kreeg het voor elkaar om het op een unieke en inspirerende manier te brengen. Hij liet zien dat hij passie had voor zijn vak. Christian heeft een eigen stijl, een apart gevoel voor humor, is streng maar rechtvaardig en altijd bereikbaar.

Anekdote: Ik had veel moeite om een scriptiebegeleider te vinden. Tig onderwerpen waren al de revue gepasseerd. Op een gegeven moment belde Pascal Breuls, destijds studieadviseur, me op met de vraag waarom ik niet afstudeerde met zoveel studiepunten. Hij koppelde me aan een jonge promovenda, Lisa Brüggen [nu universitair hoofddocent in marketing]. In zes weken heb ik mijn scriptie geschreven. Toen ik was afgestudeerd, was ik even helemaal klaar met de UM. Ik dacht: ‘Hier kom ik voorlopig niet meer terug.’ Een half jaar later gaf ik een training voor 120 promoteamstudenten. Aan de UM [lacht]. Ik had gesolliciteerd op een vacature bij studentenwerving. Ik kreeg er de kans om te reizen en om mijn kennis van het ‘product’ te verkopen.

Plaats: De Alla. Met wat onderbrekingen heb ik er zeker tien jaar achter de bar gewerkt. Ik verdiende er mijn geld mee en leerde mondiger te worden. Die historie heeft me nog wat credits opgeleverd onder mijn studentassistenten. Na een gezellig avondje wilden we er gaan stappen. Omdat de portier mij kende, hoefden we niet in de rij te staan. Dat viel in goede aarde!


->Chantalle Berghmans, geboren op 13 maart 1976 in Heerlen, studeerde van 1994 tot 2006 bedrijfseconomie. Ze werkt als communicatieadviseur aan de Universiteit Maastricht, heeft een relatie en woont in Maastricht.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2016-01-09: joop de klerk
Hallo Chantalle,mooi geschreven en zo weet ik dan na jaren eindelijk wat meer van jou.
Ben best een beetje trots dat jij het zover geschopt hebt en gelukkig tijdens jouw parttime werk samen met mij wat mondiger bent geworden.Deed ik behalve met jou een glaasje drinken jou ook nog wat leren. haha. groet joop

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)