Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Joanne Olieman: “‘Was zeker gezellig gisteren’, kreeg ik te horen toen mijn bloed het buisje inliep”

Joanne Olieman: “‘Was zeker gezellig gisteren’, kreeg ik te horen toen mijn bloed het buisje inliep” Joanne Olieman: “‘Was zeker gezellig gisteren’, kreeg ik te horen toen mijn bloed het buisje inliep”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto: Joanne Olieman/ illustratie: Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten - die net als de universiteit in 1976 het levenslicht zagen – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en het studentenleven. Vandaag: Joanne Olieman.

Studie: Ik was uitgeloot voor diergeneeskunde en zocht een studie die hier goed op aansloot. Zo kwam ik bij gezondheidswetenschappen in Maastricht terecht, om precies te zijn biologische gezondheidskunde. Maastricht leek me als achttienjarige een veel leukere studentenstad dan Nijmegen waar ze een soortgelijke opleiding hadden: klein overzichtelijk stadscentrum, bruisend studentenleven, heel divers door de verschillende verenigingen en onafhankelijke disputen. Zelf ging ik bij Tragos, zat in 1997 een jaar in de senaat, was lid van damesdispuut Ipse Dixit, belandde ook nog in de faculteitsraad. Ja, ik geloof namens Dope. Diergeneeskunde is het niet geworden, ik ben twee keer uitgeloot. Daarna ook nog een keer voor geneeskunde. Toen ben ik ermee opgehouden. Ik en loten, nee dat is geen goede combinatie.

Docent: Klaas Westerterp. Een markante verschijning: klein, kaal, druk pratend. Hij gaf heel goede colleges, die zijn me bijgebleven. De practica van Jogchum Plat - hij was maar een paar jaar ouder dan wij - waren ook echt goed. Hij kon heel goed vertellen, had passie voor zijn vak. Daar had ik bewondering voor. Jong en dan al zo bevlogen.

Plaats: De Stationsstraat in Wijck, een hele leuke wijk, vlak bij het station en precies in het midden tussen de faculteit en de sociëteit van Tragos. Ik heb daar al die jaren gewoond in een studentenhuis met zes vrouwen (bijna allemaal van een andere club: een van Saurus, twee van Tragos, een Hotelschool, twee leden van een onafhankelijk dispuut) en kunstenaar Henk. Hij was veertig en bewoonde het kleinste kamertje op zolder. Als we samen aten, was Henk altijd van de partij. Ook Sinterklaas vierde hij met ons. Vonden we iets ondefinieerbaars in de koelkast, liefst met wat aarde eraan, dan wisten we meteen van wie het was: Henk. We hadden veel lol samen. Henk pikte best veel van ons, dat is achteraf gezien wel knap. Maar helemaal normaal was hij natuurlijk ook niet: veertig jaar oud en dan met zes studentes in een huis.

Anekdote: Het gala van Tragos duurde altijd drie dagen. De eerste dag had je cabaret, dag twee het gala en dag drie was er Thee Dansant. Ik had een van die avonden veel gedronken, maar was wel om 8.30 uur present op het practicum. Toevallig moesten we die ochtend bloed bij elkaar aftappen en onderzoeken. ‘Was zeker gezellig gisteren’, kreeg ik te horen toen mijn bloed snel schuimend het reageerbuisje inliep. Een andere keer moesten we voor een practicum een dag lang 10 procent van wat we aten in een emmertje doen. Ik nam mijn emmer mee naar de kroeg en daar werd er prompt een biertje in gegooid. Moest ik tien biertjes drinken om mijn onderzoek betrouwbaar te houden.
 

-> Joanne Olieman, geboren op 10 februari 1976 in Utrecht, studeerde vanaf 1995 biologische gezondheidskunde en haalde in 2000 haar bul. Ze is gepromoveerd op kinderen met kortedarmsyndroom en werkt als kinderdiëtist in het Erasmus MC-Sophia. Ze woont in Rotterdam, is getrouwd, heeft twee kinderen (5 en 1 jaar oud) en is zwanger van nummer drie. De baby wordt in april verwacht.

Met dank aan het Alumni Office UM

 

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)