Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

“Je Facebook-account verwijderen lukt je niet zonder een handleiding”

“Je Facebook-account verwijderen lukt je niet zonder een handleiding”

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Daniel Kotz  (1976, Vreden, Duitsland)/ Universitair docent bij huisartsgeneeskunde UM, sinds 2010; en hoogleraar verslavingsonderzoek en klinische epidemiologie aan het Universitätsklinikum Düsseldorf, sinds augustus 2015/ getrouwd met Nicola, twee kinderen: Johann (3) en Linnea (8 maanden)/ woont in Keulen

Duitsland of Nederland? Duitsland. Ik ben in Vreden geboren, net over de grens bij Winterswijk. Ik ben er naar school gegaan, heb in Duitsland een grote vriendenkring opgebouwd, en werk er sinds kort ook weer. Via een zogeheten Rückkehrprogramm kon ik hoogleraar worden in Düsseldorf. Maar goed, Nederland zit evengoed in me. Ik woon hier al m’n halve leven, in 2001 kwam ik in Maastricht gezondheidswetenschappen studeren. Wat ik hier mis? Fatsoenlijk brood. Toen de Deutsche Bäcker uit Maastricht vertrok heb ik een kwaaie brief geschreven naar het filiaal in Aken. Helaas zonder resultaat.”
Ik lijk op mijn vader. Uiterlijk wel, qua persoonlijkheid niet helemaal. Ik ben minder timide en stap makkelijker op mensen af. Mijn vader was dierenarts, hij is inmiddels met pensioen. Ik respecteer hem enorm, hij is ook gepromoveerd. Als hij mijn moeder niet was tegengekomen, was hij waarschijnlijk pastoor geworden. Hij studeerde eerst theologie. Mijn moeder heeft ‘m dat uit zijn hoofd gepraat. Zelf gaf ze les op het gymnasium. Van haar heb ik mijn muzikaliteit geërfd, net als mijn twee oudere broers. We behoorden in Vreden, een stadje omringd door boerendorpen, tot welgestelde gezinnen, waar kennis en kunst belangrijk werden geacht.”
Ieder zijn eigen afwijking. Prima. [stilte] En nu wil je zeker weten wat mijn afwijking is. Dat moet je eigenlijk aan mijn collega’s vragen, maar ik weet al wat ze zullen antwoorden: te geordend, gestructureerd en pünktlich. Mijn typisch Duitse eigenschappen dus. Orde geeft me een gevoel van veiligheid. En het is handig, je weet waar je aan toe bent. Maar het leven is makkelijker als je daarin wat soepeler bent. De hang naar orde kan ook dwangmatig worden. Zover is het bij mij nog niet, maar ik weet natuurlijk niet hoe mijn collega’s dat zien.
Ik ben een gezondheidsfreak. Ik hou me in mijn werk dagelijks bezig met gezondheid, maar ik ben geen apostel. Gezond leven is voor mij geen doel op zichzelf, al drinken we thuis geen cola en eten we niet elke dag vlees. Toch zit ik ook weleens met een biertje en een zak chips voor de tv, te kijken hoe anderen sporten. In Keulen woon ik aan de ‘verkeerde’ kant van de Rijn, zoals dat heet. Op straat kom je meer rokers dan niet-rokers tegen. Denk aan een dikke vrouw met sigaret in de mondhoek achter een kinderwagen met een obees kind erin. Toch wonen we er graag, het is een gezellige, multiculturele wijk waar de huizen nog betaalbaar zijn.
Kraftwerk of Die Toten Hosen? Ah, twee bands uit Düsseldorf. Die Toten Hosen vallen af omdat ik niet dol ben op punkrock. Kraftwerk ben ik ook niet wild van maar ik waardeer ze wel als de grondleggers van de elektronische muziek. Ik hou van jazz en heb gitaar gespeeld en gezongen in een funkband in Vreden. Voor jazz speel ik niet goed genoeg. Ik was ook te lui om me er echt in te bekwamen en noten te leren. Ik was meer van learning by doing
Wat is volgens jou typisch mannelijk? Een ander durven aanspreken op dingen die misgaan. Ja, ik doe dat weleens, ook bij collega’s. Het is best moeilijk maar de kou is dan wel meteen uit de lucht. Veel vrouwen zijn wat dat betreft minder direct. Ik weet nog dat ik als studentassistent per ongeluk aan iemands werkplek ging zitten. Ze zei er niets van maar was wel woedend, hoorde ik later. Ze was huilend bij de baas beland.
LinkedIn of Facebook? LinkedIn, al doe ik er niets mee. Ik accepteer netwerkverzoeken van mensen die ik persoonlijk ken. Met Facebook ben ik gestopt. Ik vind het privacybeleid schandalig. Facebook eigent zich nu de rechten toe van alles wat op hun site gebeurt. Dat ging me te ver. Dus ik dacht, ik ga even mijn account deleten, maar dat is moeilijker dan je denkt. Dat lukt je niet zonder een handleiding, een soort tienstappenplan dat je langs ‘verborgen’ instellingen leidt.
Laatste boek? Omdat ik veel in de auto zit, van Keulen naar Maastricht of naar Düsseldorf, zet ik weleens luisterboeken op. Ik heb laatst naar The Book of Illusions geluisterd van Paul Auster. Het gaat over een hoogleraar die zijn vrouw en kinderen verliest in een vliegtuigongeluk en in een depressie beland. Ik lees meer non-fictie, over de geschiedenis van Europa maar ook over de Tweede Wereldoorlog. Ik ben ook in Auschwitz geweest. Heel indrukwekkend, die bergen met persoonlijke spullen van de slachtoffers.
Ik heb nooit tijd om… Te sporten. Kinderen slokken alle tijd op. Vroeger deed ik aan fietsen en mountainbiken, maar dat lukt niet meer. Kinderen zijn wel goed te combineren met een hoogleraarschap. Ik ben niet iemand die tot diep in de nacht wetenschappelijke artikelen schrijft. Jonge kinderen vormen een natuurlijke rem. Als ik thuis kom, dan is het einde werk. Ze eisen gewoon aandacht op en die geef ik graag.

 

 

Tags:

CommentsReacties

2018-01-17: Hans Peters
Er zitten 3 facebook pagina,s in omloop,Ben Twee jaar bezig om deze te verwijderen Het lukt nog steeds niet.Graag zo snel mogelijk van facebook verwijderen

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)