Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Stand by your (wo)man

Stand by your (wo)man

Film: The Danish Girl

Het verhaal: Kopenhagen, 1926. Het huwelijk van de kunstenaars Einar en Gerda Wegener wordt op zijn kop gezet als Gerda haar man op een dag vraagt om in te vallen voor een vrouwelijk model. Als Einar in vrouwenkleren voor Gerda poseert, wordt hij overweldigd door zijn gevoelens. Na afloop wil Einar niet langer leven als man en neemt hij een nieuwe vrouwelijke identiteit aan; Einar wordt Lili. Dit tot leedwezen van Gerda, die de man van wie ze zielsveel houdt, langzaam ziet verdwijnen.

Een terechte kanshebber in de Oscarrace, want:

- In de jaren dertig onderging de Deense landschapsschilder Einar Wegener als één van de eerste mensen ter wereld een geslachtsveranderingsoperatie. Tegenwoordig dien je dat trouwens een geslachtsbevestigingsoperatie te noemen, waarvan akte. Wegener wordt hier vertolkt door Eddie Redmayne, de ietwat androgyne Britse acteur die voor deze film zijn innerlijke vrouw naar boven haalt. Ik was vastbesloten om me aan de kokette maniertjes van Redmayne te gaan ergeren, maar het is me niet gelukt. Zijn acteerwerk oogt weliswaar onwennig, maar dat lijkt me ook wel passend voor een man die een nieuwe identiteit aanneemt. Redmayne’s vertolking is dus gewoon in orde, maar de echte ster van deze film – en allicht is zij ook The Danish girl uit de filmtitel – is actrice Alicia Vikander als Gerda. Ze speelt de stereotiepe begripvolle echtgenote, maar weet zich volledig aan de clichés van die rol te ontworstelen.

Een risicoloze middle-of-the-road film, want:

- Volgens sommigen is The Danish girl een dappere film, omdat regisseur Tom Hooper (The king’s speech) het aandurft om een dure filmproductie te wijden aan het leven van een transgender. Maar een film die een transgender enkel durft te beschouwen door het prisma van zijn begripvolle heteroseksuele echtgenote is niet dapper, maar intens braaf. En als dan ook nog eens blijkt dat de echte Gerda Wegener een wild om zich heen neukende biseksueel was, dan is het dus ook nog eens een kleinburgerlijke en leugenachtige film. Misschien was de keurige Tom Hooper gewoon niet de juiste man voor deze klus.

Het salomonsoordeel: The Danish girl is het filmequivalent van een koffietafelboek. Het oogt smaakvol, glossy en chic, je kunt je er heel aangenaam aan vergapen, maar het ontbeert intellectuele en emotionele diepgang. Het dramatische levensverhaal van Einar Wegener heeft nochtans de potentie om een litteken op je ziel te kerven, maar hier blijft het bij een enkel krasje.

Mark Vluggen

 

Zie hier het filmprogramma  van LumièrePathé en Euroscoop 

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)