Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

UM-docent moet €17.500 betalen aan overlevende villamoord

UM-docent moet €17.500 betalen aan overlevende villamoord

MAASTRICHT. De Maastrichtse onderzoeker Han Israëls moet een schadevergoeding van €17.500 betalen aan Eline Visser omdat hij in zijn boek De Arnhemse Villamoord zonder onderbouwing suggereert dat zij betrokken is bij die moord. Dat heeft de rechtbank Limburg besloten.

Bij een inbraak in een Arnhemse villa in september 1998 werden twee vrouwen neergeschoten. De 63-jarige bewoonster overleed. Haar vriendin Eline Visser, toen 33 jaar oud, overleefde. Voor de moord zijn negen mannen tot jarenlange celstraffen veroordeeld.
Han Israëls, universitair docent aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht, analyseerde in het kader van het project Gerede Twijfel, samen met vier studenten, het strafdossier van de Arnhemse villamoord. Hun bevindingen – volgens de auteurs zijn de mannen veroordeeld op basis van valse bekentenissen – staan in het boek De Arnhemse Villamoord dat in januari 2014 in de boekhandel verscheen.
Het laatste hoofdstuk, waarin Israëls vraagtekens zet bij de rol van Visser, zorgde voor veel ophef. Als zij “niet beschoten is, en zij dus zelf dader of mededader is, wat was dan haar motief?”, schrijft hij. Na twee weken werd het boek uit de handel genomen. In een uitzending van Een Vandaag, op 5 februari 2014, onderstreept Israëls nogmaals zijn bevindingen: “(…) maar als je erover gaat nadenken, kom je onvermijdelijk uit bij beschuldigingen in de richting van deze vrouw”. Visser stapte naar de rechter en eiste een schadevergoeding van €35 duizend vanwege aantasting in eer en goede naam.
De rechtbank besloot vorige maand dat Israëls een grens is overgegaan in het laatste hoofdstuk. Zijn uitlatingen zijn niet of onvoldoende onderbouwd met feiten, luidt het oordeel. Visser is daardoor blootgesteld aan “lichtvaardige verdachtmakingen”.  Het project Gerede Twijfel is volgens de rechtbank bedoeld om “dubieuze veroordelingen” aan de orde te stellen. “En niet het zoeken naar bewijs voor de schuld van iemand voor een misdrijf waarvoor een ander onterecht is veroordeeld.” De rechter meent dat Israëls zijn twijfels over de rol van Visser had kunnen delen met de politie.
Israëls moet haar €17.500 betalen, de helft van het geëiste bedrag, omdat de rechter Visser verwijt dat ze ook zelf de publiciteit heeft opgezocht. Dat deed ze onder haar eigen naam en niet onder het pseudoniem ‘Elisa’, waaronder ze is opgevoerd in het boek.
Israëls, die zich hult in stilzwijgen, en zijn advocaat beraden zich over het aantekenen van hoger beroep.

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)