Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Helft van alle Hartstichting-beurzen naar Maastricht

Helft van alle Hartstichting-beurzen naar Maastricht

MAASTRICHT. Zes van de twaalf zogeheten Dekkerbeurzen van de Hartstichting gaan naar Maastrichtse onderzoekers, die daarmee een bedrag van 1,7 miljoen euro in de wacht slepen. In totaal heeft de Hartstichting 3,5 miloen euro verdeeld.

Vanwaar die ruime oogst? “We hebben het kennelijk klaargespeeld om goede, relevante topics op een heldere manier in de aanvragen voor het voetlicht te brengen”, zegt prof. Harrie Crijns, onderzoeksleider bij instituut Carim. “Denk daarbij aan hartfalen, ritmestoornissen en de combinatie van de twee. Bovendien hebben we de jonge onderzoekers iets beter voorbereid. Voordat ze hun aanvraag bij de Hartstichting moesten verdedigen heeft onze research council hen kritisch ondervraagd. Dat gaat er stevig aan toe.”

Crijns is behalve hoogleraar bij Carim ook voorzitter van de wetenschappelijke adviesraad van de Hartstichting. Eén en één is twee? Nee, zeker niet, zegt Crijns. “De twee functies staan los van elkaar. Bij de Hartstichting is mijn taak om advies te geven over onderzoeksbeleid. Bovendien leid ik het beoordelingstraject van de aanvragen in goede banen. Ik ben niet betrokken bij de inhoud, beoordeling of besluitvorming. Ik heb alleen een directe say als het gaat om het aanwijzen van de beste wetenschappelijke referenten, al zijn het de selectiecommissies die de voorzet geven.”

De Hartstichting en het RIVM schatten dat het aantal patiënten met hartfalen de komende jaren fors zal groeien, mede door de vergrijzing. In 2011 leden 130 duizend mensen aan de ziekte, in 2040 zullen dat er naar verwachting 275 duizend zijn.

Vier Maastrichtse studies liggen op het terrein van hartfalen. Zo vraagt Mark Strik zich af of je met een speciale pacemaker kunt voorspellen of hartklachten afnemen. Paula da Costa zoekt naar een nieuwe behandeling en probeert te achterhalen of een nieuw eiwit helpt tegen een 'stijf hart'. En Joost Lumens werkt aan software die het pompen van het hart nabootst bij patiënten. Hiermee probeert hij de werking van een pacemaker te verbeteren.

In totaal hebben 83 wetenschappers een aanvraag op de bus gedaan voor een Dekkerbeurs, genoemd naar een voormalig directeur van de Hartstichting. De Maastrichtse winnaars zijn: Paula de Costa, Joost Lumens, Judith Cosemans, Mark Strik, Martijn Brouwers, Anna Papageorgiou.

Zie hier een overzicht van de uitgereikte Dekkerbeurzen

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)