Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Nucleaire Soap

Nucleaire Soap

Medewerkerscolumn

Weersverwachting: een stralende ochtend in Tihange en omstreken, vergezeld van donutvormige bewolking en stoffige regen. Blijf binnen, sluit ramen en deuren, trek je meest onsexy pyjama aan (het produceren van toekomstige generaties kun je nu écht beter van je bucket list schrappen), nestel je op de bank met de nieuwste aflevering van 'Het Journaal', en maak een gesubsidieerd doosje jodiumpillen open. Want ja, waar kun je nog heen? De grenzen zijn immers recent gesloten voor alle vluchtelingen. En bovendien: een radioactieve wolk van enige allure laat zich niet tegenhouden door wat prikkeldraadversperring versierd met Orwelliaanse grenscontroletechnieken. Dus maak het gewoon nog een beetje gezellig thuis. Poes op schoot. Sloffen aan. Niemand heeft wat aan angst en vluchtgedrag.
Iedereen die de gebeurtenissen van de ‘Nucleaire Soap’ rondom de Belgische kerncentrales in Tihange en Doel een beetje volgt, en iedereen die grootgebracht is met The Simpsons, zal in gedachten vaker afgedwaald zijn naar Springfield en de krakende, lekkende kerncentrale van een op geld beluste Mr. Burns. Als ik berichten van de Belgische nucleaire ‘waak-chihuahua’ FANC hoor over de ongevaarlijkheid van het zoveelste incident, herken ik Homer Simpson, Springfield’s nucleaire veiligheidsinspecteur, meteen. Alleen zijn donuts ontbreken nog net.
Twee berichten over de veiligheid van de Belgische scheurtjesreactoren prikkelden mijn lachspieren behoorlijk – en als halve Duitser houd ik niet eens van humor: In een splinternieuw rapport van het FANC over nucleaire en radiologische noodplanning* staat de aanbeveling dat er voor elke Belg jodiumpillen beschikbaar moeten zijn. Liefst huis aan huis uitgedeeld en bij alle apotheken in ruime mate beschikbaar. Grappig dat dit rapport is geschreven door precies hetzelfde FANC dat beweert dat de veertig jaar oude rammelende centrales makkelijk nog tien jaar open kunnen blijven omdat ze hartstikke veilig zijn. Als die centrales veilig zijn, dan heb ik die pillen niet nodig? Of?
Een iets oudere uitspraak van Electrabel zelf – uitbater van de centrales (Mr. Burns, zeg maar) – kandideert zich regelrecht voor het schrijven van de Nieuwjaarsconference met de uitspraak: “De broostesten die werden uitgevoerd op de staalmonsters met waterstofvlokken toonden aan dat het materiaal tussen en rond de gebreken gezond is en een normale metallurgische structuur heeft.”**
Kortom: die reactorvaten zitten dan wel vol met barsten, maar tussen die barsten in is het metaal uiterst stevig!
Schitterend! Ik ga een donut eten om mijn schuddebuik te kalmeren. Poes op schoot. Sloffen aan. En maak nu alsjeblieft geen flauwe Belgenmoppen, oké?

Carijn Beumer, universitair docent ICIS & Health Ethics and Society

* http://static3.hln.be/static/asset/2016/rapport_FANC_3923.pdf

**Electrabel 05.12.2012: Safety Case Report – Doel 3 – Reactor Pressure Vessel Assessment, blz. 6

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

2016-01-18: Jeroen
Doe mij ook een donut! De poes kon niet tegen het schudden, haha! Trouwens, ken je die van die Belg, die een bom met telefonische helpdesk probeerde te ontmantelen?.... ach opgehangen zeker! ;)
2016-01-19: Marjan

Aantrekkelijk, die pyama en de sloffen en dat allemaal van die halve Duitser die niet van grapjes houdt!

De rest schuif ik gewoon onder het tapijt en ga vanavond weer slapen met het kussen op mijn hoofd!

Trouwens... Háált die wolk Paterswolde wel?
2016-01-25: Jeroen
Als je nog verder wilt lachen, vooral om Nele Scheerlinck, woordvoerster van de FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle): "Iedere centrale heeft een handboek en daarin staat alles beschreven wat de mensen moeten doen, zodat alles goed gaat" haha Echt waar! http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/2652860#/beitrag/video/2652874/heute-show-vom-2212016 vanaf 28'20" of even drukken op "Strahlende Belgier" in balkje onderaan.
Nog fraaier: "De Belgische regering verbiedt dat atoomstraling ook naar Duitsland vliegt." Een nieuwe dimensie aan de betekenis van "dom blondje".

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: