Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Frank Franssen: “In de tijd dat ik in de Alla kwam, zat er voor 500 jaar gevangenisstraf aan de bar”

Frank Franssen: “In de tijd dat ik in de Alla kwam, zat er voor 500 jaar gevangenisstraf aan de bar” Frank Franssen: “In de tijd dat ik in de Alla kwam, zat er voor 500 jaar gevangenisstraf aan de bar”

Photographer:Fotograaf: Eigen foto Frank Franssen/ illustratie Janneke Swinkels

40 jaar in 2016

Dit academisch jaar wordt de Universiteit Maastricht veertig. In deze serie vertellen oud-studenten – die net als de universiteit het levenslicht zagen in 1976 – hoe ze in Maastricht terecht kwamen en welke herinneringen ze hebben aan docenten, de faculteit en hun studentenleven. Vandaag: Frank Franssen.

Studie: Ik heb eerst een half jaar commerciële economie gestudeerd aan de HEAO in Haarlem, maar dat vond ik veel te schools. Na een studiekeuzetest in Nijmegen koos ik uiteindelijk voor rechten in Maastricht. Ik vond het een leuke, bourgondische stad en ik zag wel iets in die werkgroepen. Toen ik begon, was Job Cohen nog decaan en zat de faculteit in de Nieuwenhof. Leuke sfeer heerste daar, kleinschalig, intiem. Toen de faculteit verhuisde naar het Oud Gouvernement kwam de klad erin voor mijn gevoel.

Docent: Ton Hartlief. Ik zie hem nog altijd door de stad rijden met zijn zoontjes voor en achter op de fiets. Je ziet ook meteen dat hij een noorderling is, een blonde Fries in Maastricht. Het is een vriendelijke man en een briljant jurist. Hij publiceert aan de lopende band en is een leading man op het gebied van aansprakelijkheidsrecht in Nederland. Ik kom hem soms nog tegen op congressen.

Anekdote: In de tijd dat ik in de Alla kwam, zat er voor 500 jaar gevangenisstraf aan de bar. Als strafadvocaat kon je er goede zaken doen, al was de sfeer enigszins dreigend. Studenten zag je er nog niet veel, het zat vol met Maastrichtenaren. Op een avond stond ik op het punt om naar huis te gaan, ik had mijn jas al aan, liep langs de dansvloer en keek mijn huidige vrouw, ook rechtenstudent, in de ogen. We raakten in gesprek, de jas ging weer uit en om 5.00 uur liepen we samen de deur uit.

Plaats: CoffeeLovers in Céramique. Tijdens mijn studie werd die hele wijk uit de grond gestampt. Ik had daar graag een appartement willen hebben, maar dat kon ik als student niet betalen. CoffeeLovers was een soort tweede huiskamer. Ik sprak er met vrienden en huisgenoten vaak af om te lunchen, wel drie keer per week. Met mijn vrouw bezoeken we Maastricht een paar keer per jaar en dan slaan we CoffeeLovers nooit over. Heerlijke koffie.


-> Frank Franssen, geboren op 3 november 1976 in Venlo, studeerde rechten van 1997 tot 2006. Nu werkt hij als advocaat (gespecialiseerd in aansprakelijkheidsrecht) bij Lenaerts Voorvaart Advocaten. Franssen is getrouwd, heeft drie zonen en woont in Prinsenbeek, nabij Breda.

Het Alumni Office van de Universiteit Maastricht staat Observant bij in de zoektocht naar veertigjarigen. Dit bureau, gevestigd in het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg, onderhoudt contacten met alumni, organiseert lezingen in binnen- en buitenland, workshops en borrels. De UM Star Lectures, gegeven door hoogleraren uit Maastricht, vormen de vaste kern van de evenementen. In januari vond de eerste editie van de UM Star Lectures plaats: twaalf professoren startten simultaan in twaalf steden (Nederland, België, Duitsland en Groot- Brittannië) een lezing.
Het alumnibureau krijgt bij de organisatie van evenementen hulp van vrijwillige alumni-comités. Denise Villerius, alumni officer: “Goede relaties beginnen met contact onderhouden; daarom vragen we onze alumni ons op de hoogte te houden van waar zij wonen en waar ze werken.”

www.maastrichtuniversity.nl/alumni

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)