Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Hartlief naar parket Hoge Raad

Hartlief naar parket Hoge Raad

Photographer:Fotograaf: archief Ton Hartlief, rechtenfaculteit

MAASTRICHT. Ton Hartlief (1966, Terschelling), hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit Maastricht wordt 1 april advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Al meer dan vijftien jaar werkt hij voor de juridische faculteit.
Hartliefs expertise is het aansprakelijkheidsrecht. In 2007 werd hij in het magazine Mr. door zijn vakbroeders uitgeroepen tot de beste aansprakelijkheidsjurist van Nederland. Hij ontving hiervoor de Gouden Peer. Als advocaat-generaal gaat hij deel uitmaken van het zogeheten parket van de Hoge Raad, de hoogst rechtsprekende instantie. Zijn rol, in de civiele kamer, is adviserend. AG’s worden in lopende procedures gevraagd een ‘conclusie’ te schrijven, een onafhankelijk advies.

“Ik ben jong hoogleraar geworden, op mijn 29e. Mijn hele carrière ben ik al in de academie werkzaam. Dit is een ontzettend mooie kans. Ik kan bij de Hoge Raad nog steeds academisch werk doen, weliswaar in een andere context, maar het is ook uitzoekwerk, literatuur en jurisprudentie lezen, een oordeel vormen en waar mogelijk de Hoge Raad in een gewenste richting duwen." Hartlief heeft zich altijd vooral gericht op de Nederlandse rechtspraak,volgt de Hoge Raad kritisch en schrijft onder andere voor het Nederlands Juristen Blad. "Het is mooi dat ze zo’n criticus nu in het parket willen.”

De functie in Den Haag is fulltime en AG’s worden benoemd voor het leven, maar Hartlief zal, net als prof. Taru Spronken (strafrecht) die in 2013 naar het parket van de Hoge Raad ging, verbonden blijven aan de UM. Wel is het onduidelijk of hij onderwijs kan blijven geven – in 2008 werd hij in een enquête van Observant door studenten verkozen tot beste docent.

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)