Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Profs van het bouwjaar 1970 of later

Profs van het bouwjaar 1970 of later

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Jonge hoogleraren aan de Universiteit Maastricht

MAASTRICHT. Willem-Alexander op de troon, Mark Rutte baas van het kabinet. Jonkies, mogen we wel zeggen, zeker voor die functie. Hoe zit het met de hoogleraren aan de Universiteit Maastricht? Hoeveel ‘broekies’ zitten daartussen? Uit een rondgang van Observant blijkt nog geen 6 procent jonger dan 43 jaar. De meesten zijn benoemd aan de School of Business and Economics. Vijf zijn er vrouw. Ruim de helft is eigen kweek.

Eerst even de harde feiten. Aan de Universiteit Maastricht lopen 385 professoren rond, 235 gewone en 150 bijzonder hoogleraren. De laatsten worden niet betaald door de universiteit, maar door een fonds, stichting of bedrijf. Bijna de helft van alle profs is verbonden aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML).
Maar hoe piep zijn nu de jongste hoogleraren? Observant gaat uit van bouwjaar 1970 of later, dus 43 jaar of jonger, en vroeg rond. Wat blijkt? De UM telt 22 jonkies: 5,7 procent van de 385 hoogleraren. Yasin Temel, bijzonder hoogleraar experimentele neurochirurgie, is op dit moment de jongste met z’n 35 jaar. Gevolgd door Raymond Luja en Ad van Doesum van belastingrecht, en Bas ter Weel, hoogleraar sociale economie en arbeidsmarktbeleid. Zeven zijn er geboren in 1972, vijf in 1971, zes in 1970. Vijf zijn er vrouw. De School of Business and Economics telt de meeste jonge hoogleraren (9), gevolgd door FHML (8), rechten (3) en psychologie en neurowetenschappen (2). De Faculty of Humanities and Sciences (kennistechnologie, ICIS, University College, Governance) telt er net als Arts and Social Sciences niet een. Tot slot nog een opvallend detail: de UM heeft 43 vrouwelijke hoogleraren waarvan er vijf zijn geboren na 1970. Bijna 12 procent. En dat terwijl van de mannelijke profs slechts 5 procent ‘een broekie’ is.

Zie hier de vier jongsten: Ad van Doesum Yasin Temel Bas ter Weel Raymond Luja

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)