Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Vindt Europa dit wel goed?

Vindt Europa dit wel goed?

Photographer:Fotograaf: Simone Golob

Je let even niet op, je loopt met collega’s al joelend te echoën door de A2-tunnel om lekker te zweiten voor andermans lijden en hopsakee, is er in de tussentijd een geheel nieuwe vorm van journalistiek ontstaan die deze prachtinstelling in de toekomst nog veel prachtnieuws gaat opleveren!

Wat is het geval? Het is dinsdag 19 januari, lezers in onze provincie slaan Dagblad De Limburger open en vinden in het A-katern op de pagina’s 14 en 15 een knoepert van een foto waarop UM-stichter Sjeng Tans samen met de staatssecretaris van Onderwijs Ger Klein en nog een niet nader aangeduid heerschap aan een grote tafel zit. Het zal 1973 zijn geweest, maar dat vermeldt het bijschrift niet.

Boven de pagina staat: Actueel. Daaronder: Universiteitsfonds bestaat 50 jaar. In het introducerende tekstje wordt gemeld dat de komst van de universiteit in Maastricht “te danken is aan de in 1965 opgerichte Stichting Wetenschappelijk Onderwijs Limburg (SWOL), nu Universiteitsfonds Limburg.” Dat zullen het Universiteitsfonds en zijn leidsman Jos Kievits fijn vinden, denk ik tevreden.

Het geheel oogt als een normale krantenpagina, ik laat er een lui oog over glijden en dan, ho eens! Wat zien we linksonder, en wat zien we rechtsboven?

Onderin prijkt een logo! Van het Universiteitsfonds! En rechtsboven op de volgende pagina lees ik, voluit in hoofdletters die ik hier om redenen van esthetiek niet overneem: een gezamenlijke productie van Media Groep Limburg en het Universiteitsfonds. O, zit dat zo! Die Media Groep Limburg, dat is de uitgever van de krant. En het Universiteitsfonds is het Universiteitsfonds. Dat dus een fijn artikel over zichzelf heeft georganiseerd. We wisten natuurlijk allemaal dat de baas van dit fonds een goochemerd eerste klas is want anders kom je niet op zo’n toppositie, en dat communicatiedirecteur Fonske Elbersen - ooit hoofdredacteur van de krant waarin dit alles verschijnt - daar niet voor onderdoet, maar dat die twee zo uitgekookt zijn? Ik sta paf!

En driewerf hulde! Dit opent immers nieuwe wegen. U weet misschien dat ik in het verleden bij ontstentenis van echte deskundigheid op de Berg de vorige president wel eens wat communicatieadviezen heb gegeven. Hem tips aan de hand gedaan hoe hij zijn geliefde Ummie aan de buitenwereld kon verkopen en vooral hoe hij de uitglijers uit de krant kon houden, maar dit had ik toch nooit kunnen verzinnen? Een ‘gezamenlijke productie’! President Jo had er een moord voor gedaan, dat weet ik zeker. Geen zure stukjes meer in de krant, alleen nog maar serieus ogende en bovenal positieve verhalen. President Jo, zo heb ik me laten vertellen, heeft destijds verwoede pogingen in het werk gesteld om ons universiteitskrantje tot ‘gezamenlijke producties’ te bewegen, of liever er één groot gezamenlijk product van te maken, maar zelfs dat is hem niet gelukt. En nu winden we gewoon de grote broer, het regionale dagblad, om onze vinger!

Ik ben er nog beduusd van, lezers. En ik wil het naadje van de kous weten. Hoeveel is hiervoor onder de tafel door geschoven? Want tja, de krant is noodlijdend, dat weten we allemaal, en de UM heeft dit jaar zonder twijfel een goed gevulde jubileumachterzak. Als dat al nodig is want het Universiteitsfonds heet natuurlijk niet voor niks Universiteitsfonds. Zou elke UM’er daar voortaan kunnen aankloppen om bijvoorbeeld een leuk onderzoeksresultaat zonder vervelende kanttekeningen in de pers te krijgen? En doen de landelijke kranten ook mee?

En ook: vindt Europa dit wel goed, nu ze al moeite hebben met de Poolse perswetten? Ik bedoel maar.

Albert Bergbroeder

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above: