Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

VVD: ‘Instemmingsrecht op begroting was nooit een goed idee’

NEDERLAND. De VVD heeft het nooit een goed idee gevonden om studenten en docenten het recht te geven om de begroting van hun instelling tegen te houden. Maar om het leenstelsel (officieel studievoorschot) door de Kamer te krijgen stemde de partij er wel mee in.

“Instemmingsrecht op de hoofdlijnen van de begroting vind ik nog steeds geen goed idee”, zei VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zojuist in de Tweede Kamer. Dat recht kregen studenten en docenten toen de basisbeurs vorig jaar werd afgeschaft.

“Ik val bijna van mijn stoel”, reageerde Paul van Meenen van D66. Zijn partij is warm voorstander van het instemmingsrecht en stelde dit als voorwaarde voor steun aan de wet die de basisbeurs afschafte. “Die wet is met veel pijn en moeite door beide Kamers aangenomen en nu blijkt dat een cruciaal element niet de steun heeft van de VVD.”

 

Duisenberg vindt zelf niet dat hij iets geks zei. “Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen om meer geld vrij te maken voor het onderwijs. Dat is een kwestie van geven en nemen, dat hoort erbij.”

De VVD’er vreest dat ambitieuze plannen van hogescholen en universiteiten geen ruimte meer krijgen als studenten en docenten straks overal ‘nee’ op kunnen zeggen. “Bestuurders en raden van toezicht moeten hun werk gewoon kunnen doen. En als dat niet goed gebeurt, dan moeten ze daar aansprakelijk voor gesteld worden.”

 

De Tweede Kamer debatteert op dit moment over een nieuwe wet die het bestuur van onderwijsinstellingen moet verbeteren.

 

HOP, Petra Vissers

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)